Napast zvana celulit

Objavljeno 25.06.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Celulit je prema mišljenju mnogih jedan od najvećih ženskih problema i žene će sasvim sigurno učiniti sve da ga se riješe. Užasavate li se prije godišnjeg odmora kupaćeg kostima, to je najvjerojatnije zbog celulita.

Te se činjenice, naravno, iskorištavaju u komercijalne svrhe. Uzroci celulita nikad nisu jednoznačni, već u pravilu imaju svoje porijeklo u genetici i hormonalnim poremećajima, s time da nastanku celulita pomaže i sjedenje pred televizorom koje izaziva slabu cirkulaciju, zatim nepravilna prehrana i dehidracija, pušenje i alkohol.

Postoje tri teorije o uzrocima nastanka celulita: hormonalni poremećaj (višak estrogena), nedostatak kretanja i stagniranje limfne cirkulacije, te na kraju loša i nebalansirana prehrana.

Pouzdano se zna da estrogen omekšava vezivno tkivo i da se prvi celulit u žena javlja odmah nakon porođaja. Grudaste naslage masnog tkiva koje potpuno deformiraju bokove i stražnjicu javljaju se kod svih žena u jednom razdoblju života, pa čak i kod žena koje paze na svoj izgled i tjelesnu težinu. Koža postaje deblja, kao narančina kora, nakupljaju se potkožne grudice sala i stvari napreduju – svake godine pomalo. Što je manje tjelesne aktivnosti, više je masnih stanica ispod površine kože, a s vremenom nastaje prava narančina kora.

Oni koji naivno misle da je celulit samo masno tkivo kojeg se lako mogu riješiti tjelovježbom varaju se, jer to nisu obične naslage. Naime, zbog slabe prokrvljenosti tog sloja kože, masne su naslage vrlo tvrdokorne i teško ih se riješiti. Zbog takvih osobina najveći dio preparata protiv naslaga celulita temelji se upravo na poticanju cirkulacije, površinske i dubinske. No, svi su ti postupci spori i trebaju puno strpljenja i upornosti.

Regulirajte prehranu

Prvenstveno krenite od prehrane, jer uzaludni su svi sati provedeni u znoju ako se poslije treninga šopate nezdravom i masnom hranom.

Pazite na adekvatan unos tekućine

Najbolje je piti običnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospješuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina.

Kavu pokušajte zamijeniti biljnim čajevima

Posebice je za prevenciju celulita dobar čaj od koprive jer potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potiče izlučivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograničiti.

Pokušajte usvojiti pravilne prehrambene navike

Smanjite unos hrane bogate zasićenim masnoćama i proteinima animalnog podrijetla, radije odaberite ribu. U nevelikim količinama dopušteno je i meso peradi. Povećajte dnevni unos voća i povrća, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima. Osim što prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana čini dobro cijelom organizmu. Izbjegavajte preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.

Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C, kalijem i sumporom

Vitamin C naći ćete u voću kao što je crni ribiz, kivi, papaja, jagoda ili naranča te u povrću poput crvene paprike ili peršina. U u prirodnim sokovima opskrbite se kalijem (banane, rajčice, marelice, breskve, naranče, grah. Navedene namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i time pobjeđuju celulit iznutra.

Izvor: Ladylike

Autor: Katarina Jelić

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0