Naši slatki tinejdžeri

Objavljeno 18.05.2014. | Dobna skupina: 7+

Sve mi smo to nekada bile, zar ne? I svaka od nas u svome okružju ima nekog tinejdžera, bilo to naše vlastito dijete, dijete prijateljice, susjede ili su to možda naši nećaci...

Pubertet - vrijeme koje se svakoj majci čini da nikada neće prestati, da to djetešce koje se odjednom i naglo razvilo, čiji su hormoni počeli divljati, čija je svaka druga riječ i misao "znam ja to najbolje", "nemaš ti pojma" , milijun želja, "joj kak su svi glupi"... Izluđuju vas svakodnevno te ne znaš više jesu li luckastije curice koje postaju djevojke i sve bi, baš sve bi vidjele i istražile ili dečki koji odjednom od slatkog maznog mališana postanu brzi i grubi frajeri, grubih glasova... Postaju face, zar ne?    

Dečki u pubertetu mutiraju, tako da te uho zaboli dok razgovaraju te jedva čekaš da se ti njihovi odjednom promukli glasovi iskristaliziraju u normalne tonove uhu ugodnije, počinju se brijati (mada još nema velike potrebe). Djevojčice će vas ugušiti sa silnim krpicama, svađama s prijateljicama,  šminkanjem i često neprimjerenim oblačenjem za njihov uzrastm, jer tako bi bile velike poput cura iz kataloga! Nećete pogriješiti ako ih vratite prije škole da se iz duboko dekoltirane majice obuku u neku primjereniju, jer one jednostavno ne shvaćaju u tim godinama što je i gdje prikladno odjenuti te ih nije loše malo usmjeriti, mada današnjim klincima sve je dozvoljeno i dostupno, no ipak malo treba pripaziti, sve stignu. Ta mladost je lijepa u svojoj bezbrižnosti i što prirodnija! 

Bubuljice! Taj nemilosrdni neprijatelj lijepog lica u pubertetu zadavati će vam više nevolje negoli ijedan drugi problem jer ako se slučajno pojavi koja to je kao smak svijeta, kako sa tim izaći na kraj, kupuju se kremice, gelovi, ne paše jedna pa zoveš liječnicu da nešto prepiše i, misliš si, i to će proći...

Tvrdoglavost, inat, durenje postaju nezaobilazni, uspoređivanje sa drugim vršnjacima, a vi, moje Ladies, postavljajući zabrane često ćete biti i "najgore mame" makar ste i među najboljim i najbrižnijim majkama. S tinejdžerima se potrebno čak i više baviti nego kada su bili maleni, puno razgovarati, postavljati granice jer velike kazne ne vrijede i nagrađivati kada je naše dijete uspjelo nešto pozitivno i dobro napraviti. Nitko od nas ne voli kritiku, ali tinejdžeri i tinejdžerice sve to doživljavaju na kvadrat! Oni tako misle da su veliki, da sve znaju, a pojma nemaju što ih u vanjskom svijetu sve čeka i kakav nemilosrdan zna biti, zato je veoma važno u kakvim se društvima kreću naši da bi imali što bolje utjecaje jedni na druge u tom osjetljivom periodu života.   

Potrebno je svakodnevno kroz priču ležerno upozoravati na sve dobro i loše, što im se nikako neće svidjeti, jer njih zanima uglavnom samo zabava, druženje, što je potrebno i lijepo, ali ipak moraju znati da je odgovornost prije svega najvažnija te da moraju izvršavati i svoje obaveze prema školi, aktivnostima kako bi se što bolje pripremili za život koji ih čeka.

Trebamo uvijek znati gdje nam je i sa kime to naše još nezrelo dijete provodi vrijeme i biti u toku svega, dok prijelazni period odrastanja ne prođe te ih polako počnemo s povjerenjem puštati i više popuštati jer pubertet je prošao! Na koncu, htjele mi to priznati ili ne, sve smo isto to i mi prošle samo u nekim drugim vremenima, ali i tada su naši roditelji (možda ipak malo manje nego mi) vodili bitke sa našim pubertetskim mušicama i isto tako nismo baš ni mi uvijek bili savršeni pa ih pokušajmo razumjeti i mnogo, mnogo voljeti dok posve ne odrastu.

Jasna Nenadović

Autor: LadyLike.hr portal

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
"Djeca su za sve ljude njihov život." Euripid

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing