Naučite djecu da dijele

Objavljeno 28.11.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Kada vaše dijete odbija dijeliti svoju omiljenu igračku (pa čak i neku igračku koja mu nije omiljena), ono zapravo i nije sebično – samo se ponaša u skladu sa svojim uzrastom.

Dijeljenje je vještina koja će se razviti tijekom nekoliko godina. U međuvremenu, naviknite se na stalne borbe tijekom igranja. Zasigurno nije zabavno gledati vaše dijete kako grabi igračku uz povik "moje!", no ako se igra s drugim vršnjacima, on neće biti jedini koji to radi.

Djeca uče imitirajući ono što vide, pa pokušajte iskoristiti svaku priliku da pokažete svome djetetu kako da dijeli.Ponudite mu zalogaj vašeg obroka ili priliku da pomogne u zabavi ukrašavanja kolača. Dok to činite, koristite riječ "dijeljenje" kako bi opisali svoje ponašanje. ("Jela sam stvarno dobar sendvič, a voljela bih ga podijeliti s toom. Želiš?") Kada vaše dijete pokušava dijeliti, pohvalite njegove napore. Malo po malo, počet će uživati u pozitivnom ohrabrivanju i osjećati se dobro ponavljajući te radnje koje vas čine tako sretnima. Ubrzo će mu dijeljenje postatti sasvim normalna stvar.

Mala djeca sklona su takozvanom "proto-dijeljenju" – pokazuju neki objekt ili igrčku drugima ali ga ne puštaju iz ruku. Premda to ne izgleda tako, veliki je to korak prema dijeljenju, tako da ovu vrstu ponašanja trebate ohrabrivati. Recite djetetu: "Kako lijepo od tebe da Marku pokazuješ svoj kamion!", a nešto kasnije, kad se ono zabavi nekim drugim igračkama,  predložite mu da kamion podijeli s drugim djetetom i pohvalite ga zbog toga. Nije toliko važno, želi li drugo dijete u tom trenutku i dalje kamion, koliko je bitno vježbati čin dijeljenja i nagraditi dijete za to.

Jedan od načina da se izbjegnu tantrumi zbog dijeljenja igračaka je i dopustiti djetetu da sakrije neke od njegovih najdragocjenijih igračaka prije nego što mu prijatelji dolaze u posjetu. Recite mu da ove igračke ne mora dijeliti, a zatim ih pospremite. Provjerite je li vaše dijete svjesno da preostale igračke mora dijeliti s drugima. Ukoliko ono ne želi sakriti svoje omiljene igračke, a vi znate da ćete imati problema s dijeljenjem, možda biste mogli kupiti duplikat igračke ako se ne radi o nekoj većoj svoti novca.

Ako igračke samo potiču svađanje i nezgodne situacije, možda bi najbolje bilo da ne dopustite djeci igranje nego ih uključite u neki zajednički projekt, poput primjerice izrade kolačića ili modeliranja plastelina te crtanja. Na taj način, sva djeca mogu biti uključena u iste zabavne aktivnosti bez potrebe da dijele.

Nikada ne smijete kazniti dijete, pogotovo malu djecu zbog toga što ne žele dijeliti svoje igračkeMožete mu dati do znanja da ste zbog takva ponašanja razočarani i tužni, ali ne više od toga. Nemojte raditi previše problema oko toga. Neka  to bude djetetova bitka s vršnjacima a ne vaša s njime. Kada ne bude htio dijeliti sa svojim prijateljima, oni će već pronaći način da izraze svoje nezadovoljstvo takvim ponašanjem i vaše dijete će naučiti da je ponekad potrebno nešto žrtvovati ukoliko želimo biti dobar prijatelj!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing