Naučite djecu da pametno koriste novac

Objavljeno 10.08.2013. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … medo stedo Nikad nemojte naređivati djetetu kako da troši svoj novac niti ga kritizirati za neke krive poteze u trošenju. Sve probleme raspravite skupa i utvrdite zašto je do njih došlo i kako ih se ubuduće može izbjeći

Jedna od osobina koju bi veliki broj roditelja zasigurno htio naučiti svoju djecu je pametno korištenje novca kojim raspolažu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako što uspješnije provesti ovaj zadatak.

Prije nego započnete učiti djecu o važnosti pametnog baratanja novcem, djeca moraju imati svoje prihode. To mogu ostvariti u vidu džeparca ili obavljajući neke sitne poslove za svoje roditelje ili na “pravom poslu”.

Za roditelja je svakako problem odrediti koliko bi novaca djetetu trebalo davati kao džeparac. Tu vam može pomoći jedno pravilo koje se često koristi – odredi se osnovica za tjedni džeparac (primjerice 5 kuna) i potom se za svaku godinu života taj iznos pomnoži s godinama. Tako bi, na primjer, dijete od 10 godina dobivalo tjedno 50 kuna. Određivanje džeparca je individualna odluka svake pojedine obitelji, gdje treba uzeti u obzir mnoštvo faktora, ali i znati obrazložiti djetetu zašto dobiva džeparac baš u tom iznosu.

Možete potaknuti dijete da "zaradi" veći džeparac obavljanjem nekih poslova – pranjem auta ili sl. Još jedan način zarade su honorarni poslovi koje dijete obavlja za “prave” poslodavce, čime može zaraditi baš svoj novac, što će mu pružiti najveći osjećaj neovisnosti, a i znati će cijeniti svaku tako zarađenu kunu. Rad na benzinskoj pumpi, čuvanje djece i šetanje psa susjedima, košenje trave ili pomaganje u trgovini, samo su neki od brojnih poslova koje tinejdžeri bez problema mogu obavljati i tako zaraditi.

Jednom kada dijete ima vlastiti novac, vrijeme je za neke vrijedne lekcije o upravljanju financijama. Za početak, od malih nogu naučite sebe i djecu da je razgovor o novcu poželjan. Nemojte od toga raditi tabu temu. Pokažite djetetu na koji način vi upravljate kućnim budžetom i kako uspijevate uštedjeti za godišnji odmor. Djeca znaju cijeniti kada im se stvari strpljivo pojasne, a na taj način naučit će neke viđene stvari preslikati i na vlastite “prihode”.

Nikad nemojte naređivati djetetu kako da troši svoj novac niti ga kritizirati za neke krive poteze u trošenju. Sve probleme raspravite skupa i utvrdite zašto je do njih došlo i kako ih se ubuduće može izbjeći.

Kada je dijete dovoljno staro, objasnite mu koncept kamata, pojasnite mu da plaćanje kreditnim karticama nije besplatno, već da taj novac morate otplatiti s kamatama. Taj koncept možete približiti djetetu tako da mu dopustite da posudi dodatni novac od vas, ali koji će morati vratiti sa simboličnom kamatom od sljedećeg džeparca. Možete poticati dijete i da vodi svoj vlastiti budžet gdje će upisivati prihode i troškove te voditi evidenciju o tome gdje troši svoj novac. No, najvažnije od svega, pristupite cijelom izazovu učenja s dovoljnom dozom ozbiljnosti, ali i zabave, kako dijete ne bi od malih nogu povezivalo upravljanje novcem s nečim negativnim, stresnim i frustrirajućim. Važno je da shvati da je to smislena radnja koja ima svoje zašto i zato i iz koje će proizaći konkretni rezultati.

Izvor: burza.com.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0