Naučite razvijati djetetove socijalne vještine

Objavljeno 29.11.2015. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Nemati prijatelje za dijete može biti vrlo bolno i frustrirajuće. Američke psihologinje Jacquelyn Mize i Ellen Abel predlažu što učiniti kako bismo pomogli djetetu da razvije dobre socijalne vještine.

Omogućite djetetu da se druži s vršnjacima

Kada su u pitanju socijalne vještine ništa ne može zamjeniti iskukstvo koje dijete dobije družeći se s vršnjacima. Djeca koja su se od najranije dobi mnogo igrala s drugom djecom lakše se prilagođavaju odlasku u vrtić ili školu. Posebno je dobro ako djeca imaju priliku razviti trajna prijateljstva. Takva djeca imaju kasnije manje poteškoća u svojim socijalnim odnosima. Dakle, omogućite djetetu da se druži s vršnjacima čak i kad vam to otežava život.

Igrajte se s djetetom kao da ste vršnjaci

Djeca uče važne socijalne vještine igrajući se s drugom djecom, ali istotako uče i igrajući se s svojim roditeljima. Ona djeca s kojom se roditelji češće igraju imaju razvijenije socijalne vještine i bolje se slažu sa svojim vršnjacima. Posebno se to odnosi na djecu čiji se roditelji igraju s njima na pozitivan način poput vršnjaka. Ovakvi roditelji se također za vrijeme igre s djecom puno smiju ili smješe, izbjegavaju kritizirati dijete, uvažavaju djetetove ideje i ne nameću svoje mišljenje. U igri se ponašaju kao ravnopravni partneri.

Razgovarajte s djecom o njihovim odnosima s prijateljima

Razgovarajte svakodnevno s djetetom o tome što mu se događalo u vrtiću ili školi uključujući što mu se događalo s vršnjacima. Pritom vodite računa da se razgovor ne pretvori u lekciju. Ovakvi razgovori mogu vam pomoći da dobijete informacije o svom djetetu, da mu pokažete da vam je stalo do toga kako mu je i da mu pomognete riješiti probleme u odnosima s vršnjacima koji su se eventualno pojavili.

Pomozite djetetu da samo pronađe rješenje problema

Djeca se svakodnevno susreću s različitim problemima u odnosu s prijateljima na koje roditelji nemaju uvijek odgovor. No to ne znači da ne mogu pomoći djetetu da ga samo pronađe. Pažljivo slušajte što vam diejte ima za reći, nemojte podcjenjivati problem, nemojte nuditi jdnostavna rješenja niti držati djetetu lekciju. Umjesto toga pomognite djetetu da uvidi koja mu rješenja stoje na raspolaganju.

Potičite pozitivna rješenja problema

Iako je dobro poticati diejte da razmotri veći broj rješenja, roditelji ne smiju sva rješenja tretirati jednako. Potaknite dijete da prihvati prijateljsko rješenje koje omogućuje nastavak igre i druženja. Ostala dijeca će prihvatiti vaše dijete ako je sklono rješavati probleme kompromisom i pregovaranjem.

Naučite dijete da konstruktivno reagira na odbacivanje

Mnogo puta će se dogoditi da vaše dijete bude u situaciji da je odbačeno od vršnjaka. Djeca različito reagiraju na takva odbacivanja- od ljutnje do prihvaćanja. Ako je dijete sklono vjerovati da su svi zločesti i protiv njega, vrlo je vjerojatno da će i na najmanje odbacivanje reagirati ljutnjom i neprijateljstvom. Suprotno tome, ako dijete vjeruje da ga odbacuju zato što nije dovoljno dobro, vjerojatno će se povlačiti i izbjegavati kontakte s vršnjacima. Socijalno kompetentna dijeca ova odbacivanja shvaćaju da često puta stvar nije u njima nego u situaciji.

Dubravka Miljković, Majda Rijavec; bolje biti vjetar nego list

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Neka su djeca stidljiva, druga agresivna, a neka jednostavno usamljena. Svoja najveća zadovoljstva djeca doživljavaju upravo u odnosu s vršnjacima.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing