Ne opravdavajte loše navike i postupke djeteta

Objavljeno 18.11.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Roditelji često opravdavaju loše navike i postupke djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje će brzo proći. Međutim, postoje situacije u kojima bi mame i tate trebali odmah reagirati.

Psiholozi upozoravaju da sljedeće probleme u ponašanju nikako ne smijete ignorirati, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu:

1. Dijete vas prekida dok govorite

Zašto ne treba ignorirati: Vaše dijete je vrlo pričljivo i želi stalno da vam nešto kaže ili pita, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem treba da se iskorijeni još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tijekom odrastanja.

Kako riješiti: Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da ne sme da vas uznemirava dok razgovarate, osim ako situacija nije baš hitna. Potrudite se da dok pričate dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mora mirno sjediti. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam saopšti ono što je htjelo.

2. Dijete je tijekom igre nasilno

Zašto ne treba ignorirati: Ako se vaše dijete tijekom igre sa drugarima stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem s agresivniim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže vaspitati agresivno dijete i ukazati mu na pogreške. Ako ne regujete na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

Kako riješiti: Recite djetetu kako nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako drug ponaša prema njemu. Zapretite mu da će završiti s igrom ako nastavi s agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, primjerice upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami iskorijenite agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu.

3. Pravi se da vas ne sluša

Zašto ne treba ignorirati: Ako vašem djetetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reagira, onda ste već u problemu. Nikako nemojte popustiti i sami učiniti ono što ste tražili od djeteta, jer će tako dijete smatrati da može vas kontrolira u svakoj situaciji. Ako ne spriječite ovo loše ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

Kako riješiti: Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovoriti njegovo ime i malo glasnije mu recite što treba učiniti. Ponavljajte sve dok vas dijete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontroliraju, a ne dijete.

4. Dijete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorirati: U redu je ako dijete hoće sebe da počasti čokoladom, ponekad bez pitanja pusti televizor ili sjedne za računalo. Međutim, ako dijete počne učestalo uzimati stvari hoće i radi šta hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

Kako riješiti: Razgovarajte s djetetom o pravilima koja uvijek moraju poštivati. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dopustite da se vaša pravila često krše, jer će im to prijeći u naviku.

5. Dijete zauzima loš stav

Zašto ne treba ignorirati: Ako vaše dijete "prevrne" očima kada ga kritizirate ili počne vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nikako nemojte zanemariti ovakvo ponašanje. mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako ne spriječite vaše dijete će nastaviti tako ponašati. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i učitelja, jer će misliti da ako vi to tolerirate, da će i oni.

Kako riješiti: Objasnite lijepo djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok ne počne lijepo da vam se obraća.

6. Dijete previše laže

Zašto na treba ignorirati: Ne treba sputavate dječju maštu, ali ako dijete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vrijeme da reagirate. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece mogu utjecati na njih tako što nikada neće prihvatiti tko su doista, već će stalno lagati i smatrat da je to prihvatljivo.

Kako riješiti: Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba reći istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu nitko neće vjerovati i pokušajte to učiniti na osobnom primjeru. Na primjer, ako dijete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga natjerajte da ih opere još jednom, jer mu ne vjerujete i tako će shvatiti lekciju.

Autor: LadyLike.hr portal

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing