Ne ostavljajte djecu samu u automobilu!

Objavljeno 11.05.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Dijete ne smijete nikada ostaviti bez nadzora, a posebice tijekom vrućih dana, kada temperatura u automobilu može dosegnuti i 55 C za svega 6 minuta!

Recentno istraživanje U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) pokazuje kako je ostavljanje djece u automobilu bez nadzora, nakon prometnih nesreća, najčešći uzrok smrti djece u prometu.  

Dijete ne smijete ostaviti samo u automobilu čak ni s malo otvorenim prozorom na samo desetak minuta, jer tijekom vrućih ljetnih dana i to može biti izrazito opasno za dijete. Osim toga, veća djeca mogu prouzorčiti i neku drugu nesreću, jer neće mirno sjediti u automobilu dok vi rješavate svoje obveze.

NHTSA roditelje i druge odrasle osobe upozorava da nikada ne ostavljaju dijete bez nadzora u automobilu i ne dopuštaju djeci igranje u automobilu. Uvijek zaključajte vozilo i zatvorite prozore kada parkirate u prostor u kojemu ima djece. Ako uočite da vam je dijete nestalo na kratko iz vida, uvijek provjerite vaš automobil, jer su djeca sklona samostalnom ulasku u automobil.

Ako primjetite dijete samo u vrućem automobilu koje izgleda kao da mu nije dobro, odmah pozovite policiju ili hitnu pomoć. Znakovi hipertermije koji se mogu uočiti na prvi pogled su izrazito crvena koža, suhe usne i nedostatak znojenja. Još neki od znakova toplinskog udara su koža vruća na dodir, ubrazan ili usporen puls, mučnina, povraćanje a u nekim slučajevima nesvjestica. U tim slučajevima, pokušajte dijete brzo rashladiti dok čekate stručnu medicinsku pomoć.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Sigurnost djeteta je najvažnija!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing