Ne zaboravite kacigu!

Objavljeno 02.05.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Nošenje zaštitne kacige je najučinkovitiji način smanjenja ozljeda glava i smrtnosti u nesrećama na biciklima.

Djecu na biciklima posebno trebamo poticati na nošenje kacige. Istraživanja u SAD-u pokazala su da nošenje biciklističke kacige smanjuje rizik ozljede mozga za 88% i ozljede lica za 65%.

Kacigu treba nositi pravilno tako da pokriva vrh čela, a treba biti i dobro učvršćena. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina.

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina. Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
S lijepim, toplim i suhim vremenom na našim će se ulicama viđati sve više biciklista. Oni su, kao i vozači motornih vozila te pješaci, sudionici u prometu pa ih ovim kratkim prikazom podsjećamo na njihova prava i obveze u prometu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0