Nedosljednost u odgoju

Objavljeno 21.05.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Prezaposleni i stalno umorni roditelji, naročito majke, često nemaju snage, strpljenja ni vremena za dijete, pa znaju biti nedosljedni u odgoju djeteta.

Rezultat promjenjivog raspoloženja majke je da nekada kazni dijete zbog postupaka koji inače ne povlače nikakvu kaznu, a drugi puta će mu dopustiti da radi nešto što mu inače ne dopušta kako bi se mogla malo odmoriti ili nesmetano obaviti neki posao.

S druge strane strane, očevi zauzeti poslom, ono malo vremena što provode s djecom dopuštaju im da rade što hoće, sve dok im se ne „popnu na glavu“, a onda se nerijetko događa da ih kazne zbog neke sitnice.

Dijete će u takvim situacijama teško znati i naučiti što smije, a što ne smije, postaje zbunjeno i nesigurno i boji se jer ne zna je li voljeno. Ono se od takvih osjećaja brani na različite načine, a najčešće poremećajima u ponašanju i neurotičnim reakcijama.

Međutim, nitko ne može biti uvijek dosljedan i dijete će razumjeti povremenu roditeljsku nedosljednost i nepravednost ako roditelj to prizna i ako ne krivi dijete za svoje pogreške.

Nedosljedan stav može biti povezan i s neusklađenim stavovima majke i oca oko odgoja. U takvim situacijama djetetu više smeta sukobljavanje oko odgoja nego sama činjenica da roditelji imaju različite pristupe. U svakom slučaju, kada  jedan roditelj djetetu nešto dopušta, a drugi mu to isto brani, dijete će se prikloniti popustljivijem roditelju, ali će istodobno izgubiti povjerenje u oba roditelja. Upravo to je najčešća posljedica neusklađenosti u odgoju.

Autor: dr. Milivoj Jovančević

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

3

Nedosljedan stav može biti povezan i s neusklađenim stavovima majke i oca.

Napomena
Kada jedan roditelj djetetu nešto dopušta, a drugi mu to isto brani, dijete će izgubiti povjerenje u oba roditelja.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0