Nedoumice o kupovnim kašicama

Objavljeno 19.10.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Uslijed užurbanog načina života mnogi se roditelji odlučuju dohranjivati svoju djecu gotovim kašicama. Evo nekih smjernica na koje trebate obratiti pozornost.

Koliko dugo teglice mogu stajati otvorene?

Kašice s prirodnim konzervansima poput kiselina ili šećera, mogu duže ostati svježe nego proteinske. To znači da voćna kašica, naročito one s jabukom i breskvom, može ostati svježe dva do tri dana. No, ukoliko je teglica otvorena i izložena zraku, njezin se sadržaj brže razgrađuje i trebate je iskoristiti u roku od dvadeset četiri sata.


Povrće je također podložno vitaminskoj razgradnji i djelovanju bakterija, pa ga treba potrošiti u roku od dva dana. Naravno, to ne znači da će se beba razboljeti ako je dva dana hranite sadržajem iste teglice, već da hrana neće imati istu nutritivnu vrijednost, a svakako su šanse za rast bakterija veće. Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom i više podložne povraćanju i proljevu koji ih prate.

Birajte pažljivo

Roditelji koji odaberu kupovnu hranu, trebali bi se prilikom odabira držati nekih principa:

  • Obavezno pogledajte rok trajanja kašice,
  • Teglica izvana treba biti čista,
  • Birajte hranu samo s jednim sastojkom ili s manjim brojem sastojaka. Kada kupujete pojedinačne kašice, birajte one s najviše kalorija po jedinici težine. Ako uzimate miješane kašice, kupujte one bez sredstava za zgušnjavanje,
  • Izbjegavajte kašice s dodatkom šećera i soli,
  • Za bebe starije od šest mjeseci, odaberite hranu gušće strukture, kako bi bebu potaknuti na žvakanje.

Ne hranite bebu iz teglice

Gotovu hranu ne bi trebalo davati bebi direktno iz teglice, jer kada pljuvačka dođe u kontakt s hranom, ona postaje nesigurna za dalju upotrebu. Pljuvačka sadrži bakterije i enzime koji razgrađuju hranu, pa zato uvijek uzmite čistu žlicu kako biste iz teglice uzeli onoliko hrane koliko ćete iskoristiti za taj objed. Hranite bebu direktno iz teglice samo ako će odmah pojesti čitavu količinu.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Kašice samo s povrćem ili samo s voćem ili mesom - pojedinačne, osiguravaju veću hranjivost od kombinacija.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0