Neka dijete uči na svojim pogreškama

Objavljeno 03.03.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Naravno da roditelji sve stvari mogu i znaju bolje od svog djeteta. No, zadatak roditelja je da i dijete tome nauče, a ne da to čini umjesto njega.

Niti jedan roditelj ne želi vidjeti kako njegovo dijete doživljava neuspjeh. Neki roditelji, u najboljoj mjeri, pokušavaju stoga držati dijete dalje od situacija u kojima postoji rizik od neuspjeha. Ali za dijete je vrlo važno da shvati da svatko u životu, i odrasli  i dijeca, ponekad dožive neuspjeh. Ono ne može naučiti kako se suočiti s razočaranjem i frustracijom zbog neuspjeha ako ga nikad nije doživjelo.


Zato, umjesto da pokušavate spriječiti da dijete doživi neuspjeh, bolje je da ga naučite kako da se s neuspjehom konstruktivno suoči. To će mu biti korisno mnogo puta u životu i dobro će djelovati na njegovo samopouzdanje. Dakle, dopustite djetetu da uči na svojim pogreškama. Ako dijete gradi toranj od kocaka i vi vidite da će se toranj srušiti, nemojte odmah "utrčati" i pokazati djetetu gdje je pogriješilo. Pustite da se toranj sruši. Dijete će vrlo brzo shvatiti kako mora učvrstiti kocke. Ako to učinite umjesto njega, nikad neće naučiti. Kada dijete pogriješi, roditelji ne smiju reagirati na način: a da si mene slušao, to se ne bi dogodilo.

Izvor: Dubravka Miljković, Majda Rijavec, Bolje biti vjetar nego list, IEP, Zagreb, 2004.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Za dijete je vrlo važno da shvati da svatko u životu, i odrasli i dijeca, ponekad dožive neuspjeh.

Čuvarkuća preporučuje

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0