Neka ne prođe dan, a da svom djetetu niste čitali

Objavljeno 03.07.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Glasnim čitanjem djetetu pomažete u bogaćenju rječnika, povećavate mu sposobnost koncentracije, potičete maštu, razmišljanje, vježbate pamćenje i još više se zbližujete s njim.

Polaskom u školu ovo zbližavanje bit će vam od velike pomoći. Vjerujte, polazak u školu znači još jedno veliko odvajanje od obitelji. Sada u život ulazi učiteljica, a ona je najčešće osoba koja će ravnopravno stati uz bok svim članovima  obitelji i što je još važno, ona ili on će često preuzimati glavnu ulogu u životu djeteta. Sve češće će biti „važnija“  i od mame i od tate.  Vrijeme razredne nastave brzo će proletjeti i vidjet ćete koliko je bilo važno da se u ovoj osjetljivoj dobi još više povežete  i da djetetu ucijepite osjećaj da ste mu oslonac u svim radostima i tugama pa da s vama može dijeliti iste te radosti i tuge bez osude ili nelagode.

Čitanje priča je poseban događaj u danu. Neka priča bude pripremljena, možda je možete najaviti večer prije ili uzmete za čitanje neki dječji roman pa ga čitajte u nastavcima. No, kod ovakvog čitanja morali biste pripremiti čitanje, dozirati tekst, prekidati na unaprijed označenim dijelovima.... Ima posla. Jeste li na njega spremni?  Čitanje kraćih priča koje su zanimljive, poticajne, motivirajuće nemjerljiv je dobitak u razvoju odnosa vas i djeteta. Odlično bi bilo kada bi te priče bile tiskane na velikom formatu papira jer djeca vole i vidjeti ono što čuju. Tako nenametljivo utječete na poticanje estetskih vrijednosti. Čitajući, tjelesno ste blizu djetetu, a činjenicom da mu baš vi čitate potičete osjećaj da vam je dijete najvažnije. Nema telefona, televizora, računala... samo vi i dijete. Ništa vas ne prekida, završavate dan razgovorom i lijepom pisanom riječi.

Prije nego utonete u san, recite djetetu što je bilo osobito dobro taj dan, što je dijete dobro napravilo ali ga i upozorite na ono što bi trebalo izbjeći i više ne ponoviti.

Isto tako neka dijete vama kaže što mu je bilo dobro, a što nije. Tako ćete poticati dobar odgoj i pomalo raditi na pripremama razgovora o događajima u školi, prihvaćanju i pohvala i upozorenja.

Jedan od lijepih načina čitanja je i čitanje nenapisanih priča.

To je za onu djecu koja obožavaju crtati. Vi uzmete njegov crtež i po njemu smišljate priču. Tu imate bezbroj mogućnosti:

  • priču smišljate sami prema crtežu,
  • pričate priču naizmjenično malo vi, malo dijete,
  • u priču se uključuju svi ukućani...

Još ako imate mogućnost snimiti priču tijekom dana pa je navečer pustite prije spavanja uz zajedničko slušanje... (Kad sam već spomenula snimanje glasa, jedan od boljih programa za snimanje i obradu zvuka, a k tome besplatan, je Audacity op.a.)

Vidite koliko mogućnosti. U pričosvijetu je sve moguće i sve dozvoljeno. Zato, prije no što si kažete: Laku noć!, čitajte, pričajte priče. Zavedite dijete čarolijom čitanja i pričanja. Neka zaplovi snovima mirno i spokojno jer zna da su njegovi najdraži tu za njega ali i on za njih.

U sljedećem postu ću vam predložiti  kako se igrati, a vježbati glasovnu analizu i sintezu riječi.

Autor: Karmen Hlad

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Pripreme za polazak u školu sjajna su prilika za dodatno zbližavanje s djetetom!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0