Neka tjelovježba postane rutina

Objavljeno 12.11.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, 1-3, 3-7, 7+

Kada čuju riječ „tjelovježba“, većina roditelja automatski pomisli na organizirani sport. Ponekad je sve izvanškolske aktivnosti teško koordinirati, ponekad roditelji daju prednost učenju stranih jezika ili glazbenoj školi, a tjelesna aktivnost ostaje sa strane.


No, „tjelovježba“ ne mora uvijek znači upisivanje djeteta na neki sport. Organizirano treniranje nekog sport može imati brojne prednosti, ali odlasci na treninge i igra jednom ili dva puta tjedno opet neće biti dovoljni da bi se postigla poželjna razina aktivnosti vašeg djeteta. Isto vrijedi i za odrasle, premda su, naravno, dva odlaska u teretanu bolja od jednog ili nijednog.

Tjelesnu aktivnost uključite u svakodnevicu: od pospremanja kuće do šetnje poslije večere ili ručka, barem vikendom. Neka vaša obitelj bude aktivna svaki dan. To će i odraslima dobro doći, a djeca će dobiti dobar primjer.

Dopustite djeci da uživaju: igra lovice, skrivača, vožnja biciklom, rolanje, igranje u parku samo su neke od najdražih uspomena iz djetinjstva. Lopte svih veličina i težina, konopac za preskakanje, hulahop… mogu djecu zabavljati danima. Bitno je da su u pokretu.

Ograničite vrijeme za sjedeće aktivnosti: zaisugrno ne želite život provesti gledajući televizor, filmove na dvd-ima, surfajući internetom i igrajući videoigrica. Ne žele to ni vaša djeca, iako toga možda nisu svjesna.

Vani je lijepo vrijeme, izađite iz kuće: iskoristite obližnje školsko igralište, zajedno se dogovorite o aktivnostima – badminton, šetnja, dodavanje loptom u krug… Vikednom, kada imate više vremena, odlučite se za planinarenje, rolanje ili dužu vožnju biciklom... Sve dolazi u obzir, a svi mogu sudjelovati i jednako profitirati.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Djeca uče na primjeru roditelja, pa je nužno dati ima dobar primjer.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0