Nesanica kod djece

Objavljeno 18.04.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Nesanica i drugi poremećaji spavanja sve su prisutniji kod djece i mladih. Nesanica se kod male djece iskazuje plačem i nespavanjem u vrijeme kada mališani obično spavaju po danu, ali i noću.

Prema zdravstvenim statistikama zapadnih zemalja čak 30 posto djece i mladih ima poteškoće sa spavanjem, bilo da uvečer ne mogu zaspati ili se noću bude i ustaju, ujutro se prerano bude, pa opet zaspu i teško ustaju kad za to dođe vrijeme.

Kroz dan takva djeca budu umorna, pospana, razdražljiva, neraspoložena, a pri učenju rastresena, nezainteresirana, dekoncentrirana i neuspješna. Roditelji ne bi smjeli zanemariti takve probleme, ali djeci moraju pristupiti nježno, bez zle volje i panike, jer nikakve koristi nema od prigovora, optuživanja, nerviranja i preranog tjeranja djece u postelju.

Što učiniti?

Ne dopustite da se nesanica ustali. U razgovoru s djetetom treba ispitati uzroke ili potražiti pomoć liječnika. Valja imati na umu da lijekovi nisu najsretnije rješenje jer mogu imati obrnute učinke od željenih. Dijete može postati razdražljivo, uzrujano, a pritom ne spava bolje već lošije.

Dječji bioritam treba promijeniti i prilagoditi novim okolnostima polako i postupno. Pored večernjih rituala - pranja, priča i uspavanki, razgovora, smirujuće glazbe i napitaka, treba se pobrinuti da djetetov dnevni raspored bude što živahniji i dinamičniji, sa što manje stresa.

Sve što djeca trebaju je opuštena dnevna aktivnost primjerena intenzitetu i trajanju, te manje ili više ustaljen dnevni ritam. To znači - red u radu i učenju, hrani i piću, igri i zabavi, napetosti i opuštanju, te naravno odmoru i spavanju. Zdrav odmor i spavanje, naime, kod djece i mladih uvjetovani su prije svega odgovarajućim životnim navikama i načinom života koji je prihvatljiv za njihov organizam.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Valja imati na umu da lijekovi nisu najsretnije rješenje jer mogu imati obrnute učinke od željenih. Dijete može postati razdražljivo, uzrujano, a pritom ne spava bolje već lošije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0