Njega kose u trudnoći i nakon porođaja

Objavljeno 01.05.2019.

Tijekom trudnoće dolazi do velikih promjena u tijelu, a neke od tih promjena odnose se i na vašu kosu, jer može doći do proređivanja i opadanja kose

Trenutak kada saznate da ste u drugom stanju može biti jedan od najljepših momenata u vašem životu. Dolazak na svijet novog člana obitelji je važan događaj za mamu i tatu.

Međutim, tijekom trudnoće dolazi do velikih promjena u tijelu, a neke od tih promjena odnose se i na vašu kosu, jer može doći do proređivanja i opadanja kose. Srećom, to je privremena faza, kroz koju prolaze gotovo sve porodilje, a tri osnovne faze rasta kose su:

Faza rasta (anagen),

Faza mirovanja (katagena) i

Faza opadanja kose (telogen).

Hormoni igraju ključnu ulogu kada je u pitanju rast kose. Povećanje hormona u trudnoći događa se upravo iz razloga da bi se tijelo pripremilo za rađanje.

I šta se zapravo događa onda sa kosom? Hormoni tijekom trudnoće se “zaključaju” u anagen, tj. fazu rasta i katagenu,tj. fazu odmora.

U uobičajenom ciklusu rasta, normalno je da kosa opada svaki dan (do 80 dlaka dnevno). Međutim, tijekom trudnoće povećan nivo hormona estrogena u vašem tijelu zamrzava kosu u rastućoj (ili "odmarajućoj") fazi ciklusa. Kosa koja bi inače opala ostaje na mjestu, što dovodi do toga da vam je kosa deblja i dobija volumen.

Pomislićete kako vam je trudnoća dobrodošla, jer je vaša kosa ljepša nego ikada. Međutim, nakon porođaja, kada se smanji nivo estrogena, sva ta kosa koja se odmarala tijekom gestacijskog perioda, počinje opadati.

Nekada kosa počinje opadati odmah, nekada je to nakon drugog mjeseca i uglavnom ovaj period traje šest mjeseci.

To je ono što je važno da znate sada, kako ne biste brinuli i povezali gubitak sa lošom prehranom ili nedostatkom vitamina – dakle, ovdje je riječ o hormonima. Ponekad se može dogoditi i da, sem gustine, ženska kosa može postati više ili manje kovrdžava tijekom ili nakon trudnoće.

Dakle, sada ste u potpunosti informirani u vezi promjena koje nastaju u trudnoći, kao i nakon porođaja. Na to trebate biti prethodno upoznate kako ne biste brinule nakon porođaja, jer tu veoma malo stvari možete učiniti za sebe. Međutim,ono što je svakako do vas i ono što možete da promijenite jeste njega kose tijekom trudnoće i poslije porođaja. Uz dobru njegu sigurno će kosi biti bolje.

Kakva bi trebalo biti njega kose tijekom trudnoće, kao i nakon porođaja u više problematičnijem periodu – saznajte u nastavku.

Njega kose tijekom trudnoće

Njega kose u trudnoći zahtijeva malo više truda nego što je to uobičajeno. Ona na prvom mjestu podrazumijeva izbjegavanje određenih sastojaka koji se ne preporučuju trudnicama. Ukoliko primjetite ozbiljnije promjene sa kosom, ne treba da očajavate, s obzirom da bi to dodatno utjecalo na vaše raspoloženje, a žene su sklone čestim promjenama emocija u trudnoći.

Farbanje kose tijekom trudnoće

Ukoliko već dugo farbate kosu, možda je vrijeme da razmislite da odmorite kosu dok trudnoća traje. Čak, i neki lječnici preporučuju trudnicama da kosu odmore od farbnja dok su u drugom stanju. Također, imamo i druga tumačenja lječnika, koji kažu da je sve u redu i da sa farbanjem možete nastaviti dok ste u drugom stanju. Najzad, pojedini lječnici ipak smatraju da farabanje treba izbjegavati u prva tri mjeseca, a nakon ovog perioda, možete se farbati.

Ovo je zbujunjuće za sve trudnice, pa se onda i opravdano pitate odakle tolika razlika u mišljenjima?

Upravo iz razloga, jer je veoma malo istraživanja obavljeno koja su se bavila ispitivanjem efekata farbe i drugih kemikalija za kosu tijekom perioda trudnoće. Ipak, postoje velike šanse da se tješke kemikalije tijekom farbanja apsorbuju kroz vaše vlasište i prenesu na vašu bebu koja raste. Zato je savjet za vas što manje kemikalija, jer je bolje za vas i vašu bebu.

Šampon za kosu

Naravno da pranje kose ne treba da izbjegavate dok ste u drugom stanju, ali možete učiniti više koristi za svoju kosu pravim odabriom šampona. Tijekom trudnoće (a trebalo bi da to bude opće pravilo, bez obzira da li ste u drugom stanju ili ne) trebate koristiti šampone sa prirodnim sastojcima. S obzirom da većina šampona sadrži sulfate, parabene i silikone (koji su štetni sastojci), trebalo bi i da ih izbjegavate. Prethodno smo naglasili da jako brzo sastojci stižu u krvotok, onda vam je jasno koliko je važno da tijekom trudnoće šamponi za kosu budu prirodni i bez ikakvih jakih sastojaka, boja i mirisa.

Proizvodi za kosu

Navikli ste da koristite balzam, gel za kosu, lak ili neke druge proizvode za uljepšavanje i dodatnu njegu kose. Ukoliko ste zabrinuti zbog kemikalija, a želite da budete svaki dan lijepe i tijekom trudnoće, razmislite o upotrebi prirodnih proizvoda, baš kao što smo naglasili i za šampon.

Neke trudnice mogu biti preosjetljive na mirise raznih proizvoda za kosu, pa je savjet da ih ne koristite ukoliko osjetite da vam smetaju.

Tijekom trudnoće, treba izbjegavati tretmane za ispravljanje kose sa keratinom, jer sadrže štetne formaldehide.

Ukoliko ste koristili neki tretman za oporavak kose, ili lijek protiv peruti ili nekog drugog oboljenja kože glave, za nastavak ovakvog tretmana, kada ostanete u drugom stanju, trebalo bi se posavjetovati sa lječnikom. Neki od lijekova ili proizvoda koji se koriste za oporavak i liječenje kose, trebalo bi da preskočite tijekom trudnoće.

Skraćivanje krajeva

Ovdje se ne mijenja ništa. Vaši ispucali krajevi zahtijevaju istu njegu i skraćivanje, kao što ste to činili i ranije. To ćete činiti na svakih mjesec i pol do dva . Većina žena misli da ako skraćuje kosu da samim tim kosa i sporije raste, ali to nije tako. Ukoliko ne održavate i ne skraćujete krajeve, vaša kosa postaje mnogo slabija nego što bi to inače bila.

Hidratacija

Sigurno da ste čuli mnogo puta, ali da, vašoj kosi je potrebna vlaga kao i vašem organizmu i vašoj koži.

Masaža kose

Redovita masaža kože glave poveća cirkulaciju krvi i na taj način utječe na rast kose. Možete koristiti mlako ulje za nježno masiranje vlasišta barem 5 do10 minute u jednom danu. Ukoliko vam je kosa masnija ili iz nekog razloga ne preferirate ulja, onda samo masirajte kosu vrhovima prstiju. Masaža će vas opustiti i smiriti. Usvojite ispravnu tehniku masaže, koja će prijati vama i vašoj kosi.

Prehrana tijekom trudnoće

Prehrana tijekom trudnoće mora biti bogata voćem i povrćem. Kada je njega kose u pitanju, omega-3 masne kiseline su važne za njegu kose, posebno u trudnoći. Omega-3 kiseline mogu da oporave suhe i lomljive krajeve i u isto vrijeme utječu na gubitak kose.

Prednosti omega-3 kiselina, mogu vam pomoći u ponovnom rastu kose, pomoći će vam također da kosa raste brže i jače, pa čak i spriječiti gubitak kose.

Njega kose poslije porođaja

Postporođajno opadanje kose, očekujte već nakon nekoliko dana poslije porođaja. Ovaj period opadanja kose, kao što smo u uvodu spomenuli, može da traje od tri do šest mjeseci nakon rođenja djeteta. To može biti veoma dramatično i izrazito traumatično za vas, ali budite svjesni da je ovaj proces normalan i da će kosa nakon ovog perioda da se vrati u svoju normalnu fazu.

Važno je da provjerite da li je riječ o nedostatku željeza u organizmu, koji utječe na gubitak kose.

Prehrana bogata vitaminima C i B može zaustaviti opadanje kose, a ove vitamine možete naći umahunarkama, grašku, zelenom lisnatom povrću, narančama, soji, cijelim žitaricama i orašastim plodovima. Redovito konzumiranje ovih namirnica pomoći će u smanjenju opadanja kose.

Ovdje je savjet za sve mame i prvi korak, da prije nego što krenete da oporavljate kosu, proverite krvnu sliku. Ukoliko vam je krvna slika u redu i željezo je u referentnim vrijednostima, onda je neophodno pobrinuti se oko prave njege kose nakon porođaja.

Ona podrazumijeva sljedeće korake:

Izbjegavajte koristiti fen i presu za kosu

Često izlaganje toploti već slabe kose može dodatno pogoršati problem vaše kose. Pustite kosu da se osuši prirodno i nemojte je sušiti fenom previše često, to slabi koren kose.

Kosu možete oporaviti i njegovati prirodnim maskama za kosu, a ima ih toliko. Jedna od boljih maski za oporavak kose jeste maska sa jajima.

Maska od jaja za kosu

Napravite masku za kosu miješanjem jednog bjelanca i dvije žlice maslinovog ulja. Nanesite ovu prirodnu masku na kosu i ostavite da stoji oko 30 minute. Nakon ovog vremena, isperite masku mlakom vodom.

Ljekovita ulja

Redovito masiranje kose noću, uz pomoć ulja, kao što je ulje amla, može biti od velike koristi za rast kose. Ulje ružmarina, također se preporučuje za kosu, jer pomaže kod folikula kose, koji su odgovorni za njen rast.

Kokos za kosu

Kokos možete koristiti u mnogim oblicima da biste zaustavili proces opadanja kose nakon porođaja. Upotreba kokosovog mlijeka na koži glave može smanjiti gubitak kose.

Amla ili indijski ogrozd

Amla se koristi već stoljećima za njegu kose. Možete ih koristiti u prehrani u obliku soka ili ih možete skuhati sa uljem dok ne pocrne i nakon toga mogu masirati kosu.

Nakon porođaja potrebno je neko vrijeme da sami napravite raspored i vratite se normalnom životu zbog kojeg će često vaša kosa biti zanemarena i u vrlo lošem stanju.

Beba u kući zahtijeva mnogo posla i nespavanje tijekom noći, tako da mame veoma često zaborave na sebe. Ukoliko vam se čini da nećete postići sve korake, pranje kose je korak koji nipošto nesmijete da preskočite.

Dakle, prvi korak kod prevencije opadanja kose nakon porođaja, trebalo bi da bude redovno pranje kose (za to morate naći vrijeme) i održavanje čiste kose. Operite kosu nježno, ali sa dobrim, prirodnim šamponom i nemojte vezati kosu dok je još mokra. Ostavite je da se osuši prirodno.

Opadanje kose nakon porođaja je prirodni proces kroz koji prolaze sve porodilje. Nakon par mjeseci vaša kosa biće potpuno oporavljena, tako da ne morate brinuti unaprijed.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0