Njega kože novorođenčeta i dojenčeta

Objavljeno 13.01.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Kožu novorođenčeta i dojenčeta karakterizira visoka propusnost za lokalno primjenjena sredstva.

Površina tijela novorođenčeta i dojenčeta je u odnosu na tjelesnu masu značajno veća nego kod odrasle osobe, mehanizam termoregulacije je puno osjetljiviji, koža se lakše isušuje (zato je preporučljivo zimi u periodu velikih hladnoća rjeđe kupanje) i podložnija je negativnim učincima sunca i mehaničkih podražaja. Isto tako površinski sloj kože im je puno nježniji, a potkožno masno tkivo tanje. Imuni sustav djeteta, a naročito novorođenčeta i dojenčeta, je nerazvijen i stoga im je koža podložnija infekcijama. Zbog svega toga je povećana opasnost od sistemske toksičnosti, odnosno djelovanja lokalno primjenjene tvari na cijeli organizam.

Dječja koža je osjetljiva i zato podložnija infekcijama

Imajući na umu sve ove specifičnosti bebine kože treba biti oprezan prilikom korištenja raznih sredstava za higijenu i njegu. Kod prijevremeno rođenih beba posebno je važno ne korisitit kemijska sredstva za njegu barem do termina kada se beba trebala roditi. Učestalost ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti može biti povezano s upotrebom prevelike količine sredstava za njegu.

Roditelji koji žele imati čistu i mirišljivu bebu prilikom korištenja različitih preparata trebaju se voditi načelom što manje - to bolje.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Zimi u periodu velikih hladnoća preporučljivo je rjeđe kupanje malih beba.

Napomena
Kod korištenja preparata za njegu bebine kože vrijedi načelo što manje - to bolje.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing