Njega pupkovine kod djeteta

Objavljeno 09.03.2016. | Dobna skupina: 0-1

Pupak mnogim mladim roditeljima izaziva strah. Njega tog dijela iznimno je jednostavna, a za dijete nimalo bolna.

Kada je pupkovina prerezana na trbuhu djeteta ostaje batrljak (ostatak pupkovine) koji je u početku mekan i bisernog sjaja da bi slijedećih sati postao taman i krut štapić. Otpada sam od sebe obično u prvom tjednu nakon čega ostaje udubina - pupak kao takav.

Za to vrijeme područje treba držati dezinficirano i suho jer voda usporava prirodni proces sušenja koji vodi do spontanog otpadanja.

Kako čistiti pupak?

Pupak se održava čistim gazom namočenom alkoholom ili nekim dezinficijensom čime se pomaže sušenju i, kasnije, otpadanju batrljka. S dezinfekcijom se nastavlja još par dana nakon što je batrljak otpao a za kompletno kupanje dobro je pričekati još par dana. Pupak se može čistiti i vodom i sapunom, a nakon toga dobro osušiti. Što je više na otvorenom i na zraku to će se prije osušiti.

Kako postupati

Postupak sušenja ostatka pupkovine provodi se svaki puta kada se gaza zaprlja urinom pa čak i stolicom koji, natopivši pelenu, dolaze i do područja pupka. Ako  gaza i nije namočena treba je promijeniti  najmanje dvaput na dan.

  1. Oprati ruke, ukloniti pelenu i prethodnu gazu koja je bila oko pupka i natopiti novi komad sterilne gaze  dezinficijensom ili alkoholom.
  2. S tom čistom, mokrom gazom prebrisati  pupčani bataljak,  osobito donji dio koji  se  još drži uz stijenku trbuha (abdomena) dok je  u gornjem dijelu već tvrd i suh. Dok čistite bazu može se suhi tračak držati okomito nad trbuhom  čistim prstima. Obzirom da je to suhi i neživi dio, bilo što se radi oko uređivanja pupka za dijete nije bolno.
  3. Omotati ostatak pupkovine novim sterilnim suhim komadićem gaze. Tako izrezane i strilne gaze mogu se kupiti u svakoj  apoteci.
  4. Kraj pelene treba biti ispod pupka kako se pupak ne bi močio. Fiksirati  zavoj na pupkovini nije potrebno. 

Autor: dr. Nevena Letica Protega

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pupak je neživi dio koji je lako njegovati jer ne izaziva nikakvu bol kod bebe.
Ukupni dojam

3

Pupak treba njegovati nekoliko puta na dan i paziti da bude suh.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing