Njega usne šupljine dojenčeta

Objavljeno 07.04.2015. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Njega usne šupljine prvi je postupak koji se provodi na djetetu, odmah nakon poroda. Time se dijete potakne da prodiše. Poznato je da dolaskom djeteta iz rodilišta kući taj dio higijene bude znatno ili potpuno zapostavljen. Razlog za to je stav da je higijena usne šupljine povezana s pranjem zuba, pa kako ih novorođenče još nema, higijena nije potrebna.

Majčino je mlijeko najbolja hrana za novorođenče i dojenče. Kao što majka vodi računa o higijeni bradavica prije dojenja, treba paziti i na higijenu usne šupljine djeteta nakon dojenja. Zato je dobro djetetu dati žličicu prokuhane vode koja će isprati mlijeko i spriječiti fermentaciju njegovih ostataka u ustima. Ako se dijete hrani na dudu, ona se isto treba redovito prokuhavati. Slično važi i za igračke koje dijete stavlja u usta.

Usta djeteta treba i mehanički očistiti, za što se proizvode posebno oblikovani štapići, a mogu se upotrijebiti i štapići s vatom za higijenu uha. Kod svih je tih postupaka najvažnije odstraniti ostatke hrane, bez obzira na to ima li dijete već zube ili ne. Bakterije ili gljivice koje se nasele u hranu mogu izazvati oboljenja sluznice, a kasnije i zubi. Za liječenje takvih promjena na sluznici usne šupljine djeteta danas postoje na tržištu brojni preparati na biljnoj osnovi ili na bazi meda, posebno prilagođeni nježnoj sluznici dječjih usta. Poseban je period kada niču prvi mliječni zubi koje prati osjećaj od svrbeži do boli desni. Dijete u usta gura ruke i nečiste predmete, čime se u organizam unose infekti, pa se javljaju povišena temperatura, proljevi i povraćanje.

Nicanje zubi vremenski se poklapa s početkom lučenja žlijezda slinovnica. Veću količinu sline dijete još ne zna progutati, ona se prelijeva iz usta i stalno vlaži kožu oko usta, što je opet dobra podloga za nasađivanje bakterija i za oštećenja kože. Za olakšanje nicanja zubi desni se mogu masirati preparatima koji ih lagano anesteziraju, a pri tome djeluju i antiupalno.

Već u trudnoći buduća majka treba uzimati preparate fluora, neophodne za razvoj zubi djeteta. Fluor prelazi iz posteljice u krvotok djeteta, a nakon poroda i u majčino mlijeko. Tablete fluora mogu se uzimati svakodnevno, od 4. mjeseca trudnoće pa sve do 15. godine života, kada je završena mineralizacija zubi.

Dnevna potreba za djecu je 0,4 mg fluora na 10 kilograma tjelesne mase. Nakon nicanja zubi, dodatno se preporuča njihovo premazivanje otopinom fluora i četkanje gelom te pranje zubi zubnom pastom sa fluorom, čime se postiže zaštita zubi, uz razvijanje higijenskih navika četkanja zubi i ispiranja usta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing