Normalna zahtjevna ponašanja djece - odbacivanje jednog roditelja

Objavljeno 10.02.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Odbacivanje jednog od roditelja normalno je ponašanje djece s kojim se roditelji ponekad teško nose.

Katkad dijete reagira grubo odbijajući roditelja koji se iznenada pojavi dok se druži s drugim. Primjerice, igra se s mamom, a kada tata uđe u sobu, skoči i gura ga govoreći: ti ne, ti van. To znaju biti bolni trenuci za oba roditelja. No mnogo nam je lakše ako znamo da je i tu riječ o normalnom ponašanju koje ne treba napadati. Dijete još očito nije izišlo iz faze u kojoj nije sposobno uz jednu snažnu povezanost istodobno osjećati i drugu, što se naziva polarizacija povezanosti. Smisao aktivacije tog prirodnog mehanizma jest očuvanje postojeće, aktualne povezanosti koju u tom trenutku dijete snažno osjeća.

Dijete još uvijek funkcionira ovako: "Ako snažno osjećam da sam blizak s nekim, onda da bih očuvao to stanje ne smijem biti blizak s drugim." Riječ je o normalnoj za tu dob, nedovoljnoj zrelosti dijela mozga koji bi, kada se funkcionalno razvije, trebao biti sposoban prevladavati polariziranost povezanosti. Danas smo svjedoci velikog stupnja takve nezrelosti, koja je posljedica necjelovitog roditeljstva dosadašnjih naraštaja, a u društvu se manifestira kao nacionalizam, sukobi navijača, radikalizam, odnosno kao stav: "Ako jedne volim, znači da druge moram mrziti."

Autor: Tomislav Kuljiš

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Riječ je o normalnoj za tu dob, nedovoljnoj zrelosti dijela mozga koji bi, kada se funkcionalno razvije, trebao biti sposoban prevladavati polariziranost povezanosti.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0