Nove sigurnosne preporuke za auto-sjedalice

Objavljeno 08.04.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Nove preporuke kažu da se djeca u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje trebaju voziti do 2. rođendana.

Novi savjeti Američke pedijatrijske akademije (AAP) promijenit će način na koji roditelji voze svoju djecu. Naime, nova pravila objavljena u travnju 2011. godine savjetuju roditeljima da djecu voze u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje sve do 2 godine ili dok ne dosegnu maksimalnu visinu i težinu za svoje sjedalice. Također se savjetuje da se djeca voze u booster-sjedalicama sve dok ne dosegnu 150 centimetara visine ili dob između 8 i 12 godina.

Prethodna su pravila (koja vrijede od 2002. godine) savjetovala je za djecu najsigurnije da se u smjeru suprotnom od smjera vožnje voze sve do ograničenja navedenih na sjedalicama, ali je navođena dob od 12 mjeseci i 9 kilograma. Rezultat je da su mnogi roditelji okretali sjedalicu u smjeru vožnje automobila čim bi dijete navršilo prvu godinu života.

Dijete koje se vozi suprotno od smjera vožnje ima sjedalicu koja mu bolje podržava glavu, vrat i kralježnicu jer u slučaju sudara distribuira udar kroz cijelo tijelo

Dennis Durbin, liječnik i glavni autor studije koja je dovela do novih pravila, kaže da se roditelji često vesele prelasku iz jednog stadija u drugi, ali bi te prelaske trebalo odgoditi sve dok oni ne budu nužno potrebni. Dijete koje se vozi suprotno od smjera vožnje ima sjedalicu koja mu bolje podržava glavu, vrat i kralježnicu jer u slučaju sudara distribuira udar kroz cijelo tijelo. Kad je o većoj djeci riječ, sjedalica je sigurnija od booster-sjedalice, a booster pruža bolju zaštitu od sigurnosnog pojasa - sve dok dijete ne dođe u dob kada sigurnosni pojas savršeno funkcionira.

Iako je broj stradavanja djece u prometnim nesrećama značajno smanjen, i dalje je vodeći uzrok smrti djece u dobi od 4 godine i starije. Nova dostupna istraživanja pokazuju da su djeca sigurnija kada se voze u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje, a časopis Injury Prevention objavio je studiju koja pokazuje da djeca mlađa od 2 godine imaju 75 posto manje šanse da budu ozbiljno ozlijeđena ili da stradaju u sudaru ako se voze u sjedalicama okrenutim suprotno od smjera vožnje.

Dr. Durbin naglašava da je "dob od 2 godine" smjernica koja bi roditeljima trebala olakšati odluku o prijelazu i da se treba voditi individualnim značajkama djeteta. Manjoj će djeci koristiti da u sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje ostanu duže.

Djeca bi se trebala voziti u sjedalicama sve dok ne dosegnu maksimalnu visinu ili težinu za sjedalicu. Kada koriste booster sjedalicu, roditelji trebaju pripaziti da su pojasevi dobro postavljeni. Primjerice, rameni pojas treba prelaziti preko sredine prsa i ramena, a trbušni preko bokova i gornjeg dijela bedara, a ne preko trbuha. Većini djece booster sjedalica treba dok ne dosegnu 150 centimetara visine ili dob između 8 i 12 godina.

Djeca bi se trebala voziti na stražnjoj klupi do 13. godine života.

I naravno, uvijek moraju biti ispravno vezana u sjedalici - ili vezana sigurnosnim pojasom.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Uvijek vozite dijete do maksimalnog ograničenja navedenog na sjedalici.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing