Nutricionističke potrebe vaše bebe

Objavljeno 10.08.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Dječji obroci trebaju biti nutricionistički dobro izbalansirani što znači da trebaju sadržavati sve namirnice koje sadrže hranjive tvari potrebne za njihov rast i razvoj.

Za  zdravu i uravnoteženu prehranu djece neophodne su bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini, minerali i voda.

Bjelančevine

Potrebne su za rast i razvoj tijela, višak se može koristiti za stvaranje energije (ili se taložiti kao mast). Bjelančevine se sastoje od različitih aminokiselina. Neke namirnice kao što su meso, riba, soja i mliječni proizvodi sadrže sve potrebne aminokiseline, a druge kao što su žitarice, mahunarke, orašidi i sjemenke vrijedan su izvor bjelančevina, ali ne sadrže sve potrebne aminokiseline.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati i masti glavni su izvor energije. Sadrže biljna vlakna koja u prehrani djeluju kao prirodni laksativ. Postoje dvije vrste ugljikohidrata, šećer i škrob, a u obje vrste prirodan oblik je zdraviji od rafiniranog.

Masti

Prehrana mora sadržavati mast koja  osigurava koncentrirani izvor energije, a tijelo također treba zalihe masti kako bi se spriječio prekomjerni gubitak tjelesne topline. Namirnice koje sadrže masti sadrže i u masti topive vitamine A, D, E i K. Problem s mastima nastaje kada se jede previše masti i pogrešne vrste masti. Zasičene masti su uglavnom životinjskog podrijetla, a nezasićene biljnog. U kasnijoj dobi zasičene masti mogu dovesti do povišenih razina kolesterola i koronarne bolesti.

U prve tri godine djetetova života dajte djetetu punomasno mlijeko, ali nastojte smanjiti masti u kuhanju, te maslac i margarin koristite umjereno.  Djetetu te dobi pripremajte obroke s manje crvenog mesa, osobito masnog kao što je janjetina, a više koristite piletinu i ribu.

Vitamini i minerali

Najveća opasnost od manjka vitamina prijeti djeci koja su na veganskoj prehrani bez ikakvih proizvoda životinjskog podrijetla i djeci koja od šestog mjeseca piju kravlje mlijeko. Pedijatri preporučuju da ta djeca do barem dvije godine svakodnevno uzimaju nadopunu vitaminima. Isto tako djeci koja su izborljiva pri jelu moglo bi koristiti uzimanje nadopune koja sadrži sve potrebne vitamine. Za većinu djece koja jedu svježe namirnice u dovoljnim količinama i piju prilagođeno mlijeko nadopune vitaminima nisu potrebne.

Voda

Bez hrane se može dugo preživjeti, ali bez vode samo nekoliko dana. Bebe gube više vode kroz bubrege i kožu nego odrasli, a pogotovo kod povraćanja i proljeva. Stoga je izrazito važno paziti da vaša beba ne dehidrira. Pobrinite se da pije dovoljno tekućine, a za malu bebu  najbolja je prokuhana i ohlađena voda, osobito za vrućih dana. Ako vaše dijete odbija piti vodu dajte mu nezaslađeni sok za bebe ili 100 postotni voćni sok razrijeđen s vodom.

Izvor: Kuharica za bebe i djecu, Annabel Karmel

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Dječja prehrana treba biti nutricionistički dobro izbalansirana.

Napomena
Za zdravu prehranu i pravilan rast i razvoj vaše bebe neophodne su sve hranjive tvari.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0