O čemu ovisi razvoj emocionalne privrženosti?

Objavljeno 18.01.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Postoje velike razlike među djecom, ali i među majkama.

1. O osobinama djeteta:

Postoje velike razlike među djecom: Dijete treba određenu količinu stimulacije koja upravo njemu odgovara i koja je kod svakog djeteta drukčija. Zato je teško naći pravu mjeru za svako dijete, a upravo to je ono najvažnije.

Djeca se razlikuju u:

  • PLAKANJU. Neka djeca često i dugo plaču, dok su druga smirena i rijetko zaplaču.
  • TJEŠENJU. Neka su djeca neutješna, teško ih je smiriti, dok druga brzo reagiraju na tješenje.
  • SISANJU. Dojenje je za neku djecu najveći užitak od prvog trenutka, dok drugu ne možemo naviknuti na dojenje
  • OSJETLJIVOSTI NA STIMULACIJU. Dojenčad po­nekad može biti preosjetljiva na stimulaciju iz okoline (zvuk, svijedo). Takvu dojenčad majke intuitivno zaš­tićuju, pa se ponekad čini da su ih razmazile.
  • MAŽENJU. Neka se djeca vole maziti, dok druga ne uživaju u tome.
  • DOŽIVLJAJU GLADI. Dok neka djeca imaju dobar apetit, druga odbijaju hranu, jedu neredovito, povra­ćaju i si.

Sve to utječe na majku i njezinu sposobnost majčinstva. Ako je dijete mirno, zadovoljno i dobro napreduje, majka je zadovoljna i još bolje će prihvatiti dijete. Ako dijete stalno plače, ne spava i ne jede kako treba, majka će biti nesretna, osjećat će se kao gubitnik i izgubit će kreativnost i energiju.

Neka djeca su tako osjetljiva i posebna da bi se trebala ro­diti s "uputama za upotrebu". Majci takvog djeteta treba po­drška okoline, posebno oca djeteta, šire obitelji, liječnika, dru­gih stručnjaka i svih koji dolaze u kontakt s majkom i djetetom. Da bismo pomogli djetetu, moramo pomoći majci jačajući njezinu sigurnost, samopouzdanje i kreativnost u ponašanju prema djetetu.

2. O zrelosti i spremnosti majke

Kakva treba biti majka?

Majka treba biti osjetljiva na djetetove signale i razumjeti ih. To se uči. Treba biti usmjerena na dijete, i dostupna mu, tako da odgovara na djetetove potrebe bez velikog odlaganja.

Treba biti fleksibilna, prihvatiti promjene u pona­šanju djeteta onako kako dolaze, bez velikog očeki­vanja unaprijed. Važna je i kreativnost, da iskušava različite načine zadovoljenja potreba djeteta, da ne izgubi strpljenje i odustane. A to nije lako. Zato treba biti lišena drugih problema i imati razumijevanje i podršku obitelji, posebno oca, kao i šire društvene zajednice.

3. O okolnostima u kojima majka i dijete žive

Važno je da društvo osigura majci uvjete u kojima će se osjećati sigurnom, gdje će imati mogućnost izbora, da ona od­luči želi li i može li sigurno i smireno provesti prve godine uz dijete ili želi neko drugo rješenje. Iskustvo pokazuje da ni­kakve prisile tu nisu dobrodošle.

Izvor: Godine prve zašto su važne, Milivoj Jovančević i suradnici

Autor: dr. Milivoj Jovančević

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Neka djeca su tako osjetljiva i posebna da bi se trebala ro­diti s "uputama za upotrebu". Majci takvog djeteta treba po­drška okoline, posebno oca djeteta, šire obitelji, liječnika, dru­gih stručnjaka i svih koji dolaze u kontakt s majkom i djetetom.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0