Obiteljske fotografije - ideje kako napraviti najbolje fotografije

Objavljeno 05.02.2021.

BIlježenje važnih trenutaka sa najbližima je izuzetno značajno, a obiteljske fotografije su jedan od najdražih načina za to. Njih najčešće pravimo kada je obitelj na okupu, određenim povodom. Međutim, ne morate čekati posebnu priliku da napravite lijepu obiteljsku fotografiju, već možete iskoristiti sasvim običan trenutak da se fotografišete.

man in white crew neck t-shirt sitting beside woman in white crew neck t-shirt

Ukoliko nemate ideju kako da učinite vašu fotografiju sugestivnom, autentičnom i najboljim prijedstavnikom vaše obitelji i vas, evo teksta koji vam u tome može pomoći. 

Spontano fotografisanje kao bilježenje svakodnevice 

Članovi obitelji se obično slikaju u posebnim prilikama, kada obilježavaju važne trenutke u svom životu. Međutim, složićemo se da svakodnevicu čini mnogo više malih i naizlged običnih stvari, koje često ostaju zaboravljene. 

Zato je naš prijedlog da zabilježite fotografijom baš takve dane, a neobični okviri za slike vam mogu pomoći da od ovakve fotografije napravite i dekorativnu uspomenu. 

Fotografišite se dok pijete kavu, ili na vašem omiljenom obiteljskom kauču, možete se fotografisati i na terasi pored cvijeća koje iz godine u godinu pažljivo njegujete. Ako imate dvorište, jedan sunčan dan i porodični roštilj bi također mogli obilježiti fotografijom. 

Jednoga dana kada budete listali album, telefonsku galeriju, ili gledali u sliku na polici bit’ će vam drago jer ste zabilježili jedan sasvim običan trenutak sa voljenima. 

Fotografisanje na putovanjima 

Putovanja su posebni obiteljski trenuci, koji zaslužuju da budu obilježeni fotografijom. Naš prijedlog bi bio da umjesto standardnih lokacija za fotkanje, na kojima se obično nađe veliki broj turista, odaberete neko manje popularno mjesto koje će biti značajno za vas i vaše najbliže. 

Prekrasni park,  potpuno drugi ugao iz kog se vidi neka znamenitost, ili restoran u kome ste doživjeli simpatičnu anegdotu, mogu biti odlične lokacije na kojima možete napraviti fotografiju. 

Putovanje je satkano od autentičnih trenutaka, i otkrivanja neke nove kulture, pa tako i vi možete u vaše slike unijeti kreativnost i poziranje u skladu sa zemljom, odnosno mjestom koje ste posjetili. 

Fotografisanje na ljetovanjima 

Ljetovanje je posebna vrsta putovanja, na kome se jedino želite odmoriti, isplivati i što bolje osunčati. To znači da vrlo vjerovatno nećete biti raspoloženi da se na trenutak zamrznete pred objektivnom kamere, a vjerovatno nećete moći ni ubijediti djecu da ostave zabavu na plaži zbog slikanja.

Ako ipak želite uspomenu, pokušajte da je zabilježite onda kada svi budu relaksirani i spremni da se na par trenutaka posvete tome. Ukoiko volite da fotografišete možete zabilježiti i spontane momente, a da biste napravili zajedničku porodičnu fotografiju možete sačekti sam kraj ljetovanja, kada se svi pomalo umore od plaže.

Rekreiranje fotografija iz djetinjstva 

Društvene mreže su kreirale novi trend koji se vrlo brzo dopao ljudima širom svijeta, jer predstavlja zabavan i sentimentalan način da se ožive uspomene. Riječ je o rekreiranju fotografija iz djetinjstva i prošlosti, pa tako mladi korisnici Instagrama okupljaju svoje roditelje, rođake, braću i sestre kako bi ponovili istu sliku koju su napravili davnih dana.

Reproducirati fotografije iz djetinjstva znači zauzimanje iste poze, fotografisanje na istom mjestu, a  za one koji se baš užive u ulogu i kopiranje iste odijevne kombinacije koju su imali tada. 

Ovo, prije svega, može biti odličan način da se zabavite sa porodicom, i da oživite sjećanje na neke trenutke,  i da na kraju dobijete još jednu nezaboravnu uspomenu, inspirisanu trenutkom od prije mnogo godina. 

Generacijsko fotografisanje 

Ono što se s vremena na vrijeme organizuje u određenim obiteljima jeste generacijsko fotografisanje, koje zasigurno ima posebnu dozu sentimentalnosti. Riječ je o tome da se više generacija u jednoj obitelji okupi kako bi napravili zajedničku fotografiju.

Prabaka, baka, kći, unuka i praunuka - ovo može biti jedna od varijanti, kada se ženski dio loze okupi, a isto se može učiniti i sa muškim članovima obitelji. 

Velike obitelji, koje njeguju dugu tradiciju, zaista treba da naprave jednu ovakvu fotografiju i da na izuzetno emotivan način slave život, i pokažu svoju zahvalnost što su dio jedne velike obitelji. 

Generacijsko fotografisanje možete sami organizirati, a uvijek za to možete angažovati profesionalnog fotografa koji vam osim dobre slike može dati i mnogo korisnih i kreativnih ideja kako da vaše fotografije izgledaju jedinstveno.

Nadamo se da će vam ovi savjeti dobro doći da kreirate uspomene od kojih će vam srce zaigrati svaki put kad ih ugledate.

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku