Obiteljske rutine i rituali – kontekst za rani razvoj

Objavljeno 14.05.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … erf logo manji Tijekom ranoga razvoja djeca bi trebali postati aktivni sudionici u većini obiteljskih događanja.

Kroz zahtijevanje čaja svakog jutra i oblačenje prije spavanja, kroz odlazak baki svaku subotu, djeca postaju svjesna dnevnih, tjednih i godišnjih događanja koja zbog ponavljanja i važnosti koje im svaka obitelj pridaje postaju rutine. Aktivnosti koje se odvijaju u prirodnom okruženju i dio su obiteljskog života predstavljaju predvidljivu strukturu koja daje sigurnost i određuje ponašanje, te tako postaje prilika za učenje različitih vještina u ranoj dobi. Dakle, djeca uče kroz sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje su važne za članove te obitelji, a te iste aktivnosti uključuju i same članove obitelji. Na taj način te aktivnosti (rutine) potiču uvježbavanje komunikacijskih, jezično-govornih i socijalnih sposobnosti te samostalnosti u vještinama svakodnevnog života (hranjenje, oblačenje i dr.).

U današnjoj ubrzanoj svakodnevici često zaboravljamo koliko je za djecu važno biti dio obiteljskih rutina i rituala. Najčešće su oni samo pasivni promatrači događaja oko sebe njih. Tako, prilikom objeda, u žurbi najčešće pribjegavamo jesti ili hraniti djecu stojeći uz kućni šank, trčeći po stanu ili usput gledajući televiziju. A pri tome zaboravljamo da smo im tim uskratili mogućnost istraživanja „kako jesti sam“, kako postaviti žlicu kada se grabi juha, mogućnost samostalnog biranja i isprobavanja hrane koja je na stolu, a nije uvijek ponuđena djeci (npr. kisela salata), mogućnost imenovanja svega što se nalazi na stolu i svih koji sjede za stolom, mogućnost komuniciranja, mogućnost učenja pristojnog ponašanja za stolom i sl. Dakle, uskratili smo im mogućnost sudjelovanja u jednoj važnoj svakodnevnoj aktivnosti. A vrlo brzo će doći vrijeme kada ćemo od naše djece očekivati da samostalno sudjeluju u toj istoj aktivnosti.

Djeca vole strukturu i rutine. Jer u poznatim događajima oni mogu sudjelovati bez straha da će pogriješiti, tada znaju da su vrijedni i  osjećaju naše povjerenje. A nered koji će pri ovakvom učenju napraviti ili aktivnost koju će odrasli ostaviti za kasnije, zasigurno vrijedi ove „životne nastavne jedinice“.

Autorica: Ana-Marija Bohaček, prof.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

4 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
U današnjoj ubrzanoj svakodnevici često zaboravljamo koliko je za djecu važno biti dio obiteljskih rutina i rituala.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0