Ocjenjivanje stanja novorođenčeta po Apgaru

Objavljeno 18.06.2012. | Dobna skupina: 0-1

Prvi pregled novorođenčeta počinje procjenom vitalnosti koja se zove Apgarov indeks ili broj. Kako bi se stvorila kompletna slika o stanju tek rođene bebe, neonatolozi u obzir uzimaju i perinatalnu anamnezu, odnosno sve podatke koji se odnose na trudnoću i porod.

Beba se nesporedno nakon rođenja pregledava u sali, a zatim i vrlo detaljno od strane neonatologa. Kako bi se stvorila kompletna slika o stanju i zdravlju tek rođene bebe, neonatolozi u obzir uzimaju i perinatalnu anamnezu, odnosno sve podatke koji se odnose na trudnoću i porođaj. 

Prvi pregled novorođenčeta počinje procjenom vitalnosti, pri čemu se ocjenama 0,1 ili 2, ocjenjuju boja bebine kože, disanje, srčana akcija, tonus mišića i refleksni odgovor na aspiraciju dišnih puteva. To je ocjena koju beba dobije pri rođenju i ona može biti od 1 do 10, a ocjenjivanje se obavlja poslije prve i pete minute nakon rođenja. Ako su ocjene bile najbolje, svaka po 2, idealna, najbolja moguća ocjena bit će 10. U slučaju kada dijete nije vitalno i dobro, ocjenjivanje se ponavlja i nakon 10 ili 15 minuta. Neonatolozi smatraju da su sve bebe koje dobiju ocjenu od 8 do 10 vitalne i zdrave pa im stoga nije potrebna posebna njega.

Bebe koje dobiju ocjenu od 4 do 7 smatraju se blago do umjereno asfiktičnim, što znači da nisu imale dovoljne količine kisika tijekom poroda. Sukladno stanju, takva djeca se smještaju na odjele intenzivne ili poluintenzivne njege i zahtjevaju pažljiv lječnički nadzor, najčešće dobivaju kisik putem maske. Na sreću, najveći postotak beba vrlo brzo prodiše samo i nema posljedica po njihovo zdravlje. 

Bebe čija je ocjena od 0 do 3 imaju tešku asfiksiju i zahtjevaju reanimaciju. Kada bebe ne mogu same spontano uspostaviti disanje, priključuju se na respirator, stroj koji to radi umjesto njih. Ocjena, odnosno Apgarov broj ili indeks, upisuju se i u bebinu i u majčinu otpusnu listu.

Ako je sve u redu i beba je vitalna, prvo joj se aspiracijom nježno uklanjaju ostaci sluzi ili krvi iz usne i nosne šupljine, zatim joj se toplom i sterilnom pelenom suši koža, kako bi se spriječilo gubljenje tjelesne topline. Kada je temperatura u redu, beba se kupa i nosi se majci. Prije toga se, naravno, reže pupčana vrpca i obrađuje se pupak. Obavezno je i mjerenje težine, dužine i opsega glavice. Slijedi njega kože i lica i ukapavanje antibiotskih kapi u oči koje sprječavaju eventualnu infekciju. 

Pedijatri kažu da su bebe jako umorne nakon poroda, jer i one podnose veliki teret, guraju i potiskuju grlić kako bi se rodile, pa je zbog toga iznimno važno da se u prvim satima i danima nakon rođenja dobro odmore. 

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Novorođenče rođeno s lošim Apgarovim indeksom zahtijeva posebnu, intenzivnu njegu i skrb, koja je danas izvanredno uznapredovala napretkom perinatologije i anesteziologije, kao i mikropedijatrije.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0