Odlične kašice za vašu bebu

Objavljeno 09.09.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Čuvarkuća u suradnji s … Pravo vrijeme za početak dohrane bebe je kada postane zainteresirana za hranu koja se nalazi na vašem tanjuru, a to je u velikom broju slučajeva nakon navršenog petog ili šestog mjeseca.

Za malu djecu koja počinju s dohranom idealne su hranjive i ukusne mliječno-žitne kašice, mješavine voća, te kašice od povrća s dodatkom mlijeka. Kako bi roditeljima olakšali izbor što će pripremiti svojim mališanima, napravili smo listu najpopularnijih kašica.

Kašica od brokule (od 6. mjeseca starosti)

Sastojci: 250 g brokule, 2 mrkvice, 150 g kuhane riže, 1 čajna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema: Očišćenu brokulu i mrkvu usitnite, prebacite u posudu za kuhanje i zalijte vodom toliko da pokrije sadržaj. Kada su kuhane prebacite ih u blender, dodajte rižu, a vodu od kuhanja sačuvajte. Mrkvu, rižu i brokulu miksajte u blenderu uz povremeno dolijevanje sačuvane vode kako bi dobili finu kašicu. Prije hranjenja u porciju umiješajte malo ulja.

Pire od graška (od 6. mjeseca starosti)

Sastojci: 250 g graška, 1 čajna žlica ulja, vode po potrebi

Priprema: Očišćena zrna graška operite i stavite u posudu za kuhanje. Djelomično poklopite i kuhajte dok potpuno ne omekša. Zatim ga ocijedite i sačuvajte 100 ml tekućine od kuhanja. Grašak prebacite u blender i miksajte uz dolijevanje vode od kuhanja kako bi dobili kremasti pire. Dodajte ulje i sve dobro izmiksajte. Zatim dobivenu kašicu  protisnite kroz mrežicu ili sito kako biste bili sigurni da nema zaostalih vlakana.

Hapica od jabuka, mrkve i keksa (od 6. mjeseca starosti)

Sastojci: 100 ml mlijeka, 5 velikih žlica pahuljica od keksa i mlijeka s vitaminima, 70 g jabuka, 50 g mrkve

Priprema: Jabuku i mrkvu dobro operite, ogulite i sitno naribajte. Mlijeko zagrijte i toplo prelijte preko pahuljica s keksom. Umiješajte voće i kašica je spremna za jelo.

Pahuljice s bananama (od 6. mjeseci starosti)

Sastojci: 200 ml prethodno prokuhanog i ohlađenog mlijeka, 2 banane, 30 g pahuljica od riže s vitaminima za bebe (koje nije potrebno kuhati)

Priprema: Banane ogulite i izmiksajte u kašu. Mlijeko zagrijte i prebacite u posudu, dodajte pahuljice od riže i izmiksane banane pa sve dobro promiješajte kako bi se smjesa ujednačila. Pahuljice su odmah spremne za jelo.

Kašasta piletina (od 7. mjeseca starosti)

Sastojci: 100 g oguljene i očišćene jabuke, 100 g pilećeg fileta, po želji malo kuhane riže

Priprema: Piletinu dobro operite i očistite, pa je narežite na manje komadiće. Jabuku narežite na tanke listiće. U šupljikavu posudu za kuhanje na pari posložite piletinu, a na nju listiće jabuka. U lonac stavite vruću vodu, pustite da prokuha i zatim iznad nje stavite posudu sa namirnicama. Poklopite i kuhajte na pari oko 15 minuta. Kuhanu piletinu i jabuku prebacite u blender, dodajte rižu i malo vode pa izmiksajte u kašu.

Varivo od bijele ribe i krumpira (od 8. mjeseca starosti)

Sastojci: 100 g bijele ribe, 100 g krumpira, 50 ml mlijeka, 1 žlica rižinih pahuljica, 1 čajna žlica otopljenog maslaca

Priprema: Očišćene i oprane komade fileta bijele ribe skuhajte uhladnoj vodi. Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na male kockice. Krumpir skuhajte odvojeno dok ne omekša. Dodajte mu mlijeko i izradite ga štapnim mikserom u kremastu masu. Zatim mu dodajte pahuljice i kuhanu usitnjenu ribu. Sve dobro promiješajte i poškropite s malo otopljenog maslaca.

Autorica: Dragana Nižić

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Banane su izvrsne za početak dohrane jer nisu alergene.
Ukupni dojam

5

Priprema povrća na pari najbolje čuva vrijedne tvari u njima.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing