Odmor sa djecom - planine u regionu za obiteljsko putovanje

Objavljeno 10.12.2020.

Složit ćete se da je za planiranje odmora sa djecom potrebno mnogo više vremena od organiziranja odmora sa prijateljima ili partnerom. Prilikom odabira odredišta vodit ćete se drugim željama. Umjesto mjesta za izlaske i provod, preovladavaće sigurnost, posebice ako se ima u vidu situaciju sa korona virusom. Također, roditeljima je važna i količina edukativnog i zabavnog sadržaja za mališane.

Jasna Озеро, Словения, Зеркальное Отображение, Горы

Iako zbog pandemije i restriktivnih mjera neki zimski centri još uvijek nisu počeli sezonu i ne primaju posjetitelje, svi se nadamo da ćemo barem tijekom veljače moći da se opustimo i odvedemo djecu na zimski odmor, makar i na par dana. 

Zato vam u ovom tekstu vam predstavljamo planine koje nude odličan sadržaj kako za odrasle tako i za djecu. Ukoliko želite da se na određenoj destinaciji osjećate sigurno i uživate u svakom momentu, a djeci kreirate nezaboravna sjećanja, onda je ovaj tekst za vas. 

Kranjska gora - Alpi na dlanu

Ukoliko krenete put Slovenije, nemojte propustiti obilazak Kranjske Gore, predjela jedinstvene arhitekture i alpske oštrine zraka. Ovo je također odlično usputno stajalište ako planirate da posjetite Austriju ili neko drugo odredište u Sloveniji. Savjet je da se ovdje zaputite sa djecom starije dobi, upravo zbog hladnog alpskog zraka. 

Izuzev nevjerojatnih vrhova Julijskih Alpa, prilikom obilaska ovog dijela Slovenije imat ćete priliku da posjetite jednu od najpoznatijih skakaonica - Planicu, gdje se svake godine održava takmičenje za Svjetski kup, a na samo 30 minuta vožnje od Kranjske Gore nalazi se i prelijepo jezero Bled. 

Možemo reći da Kranjska Gora nudi sasvim drugačiji doživljaj odmora od drugih navedenih odmarališta iz ovog teksta, upravo zbog specifične arhitekture i “uređenosti” prepoznatljive za zemlje zapadne Europe. Imajte na umu da trenutno skijališta u Sloveniji ne rade zbog korona virusa, ali svi se nadamo da će uskoro situacija početi da se smiruje. 

Tara - biser zapadne Srbije 

Oivčena kanjonom Drine, prekrivena šumom čak 75% i sa srednjom nadmorskom visinom oko 1000m, Tara predstavlja pravu oazu čistog zraka, raznovrsne vegetacije i prirodnih ljepota. 

Kada je u pitanjuTara smeštaj je raznovrsan i imat ćete priliku da odaberete ono što najviše odgovara vašoj obitelji kako biste se osjećali prijatno i zaista uživali u odmoru. Ukoliko se odlučite da obiđete ovu planinsku ljepoticu, nemojte preskočiti posjetu Mećavniku i vožnju Šarganskom osmicom, djeca će posebno uživati.

Tara je od davniva poznata kao “dječije odmaralište” s obzirom na to da na Mitrovcu postoji istoimeno odmaralište, a sadržaji za mališane, ali i za vas su mnogobrojni. Ova planina nudi parkove, terene, ski-staze prilagođene djeci, prirodne rezervate, ali i endemske vrste biljaka koje možete vidjeti samo ovdje. 

Jahorina - savršen izbor i zimi i ljeti

Kao i svake godine, prva u regionu zimsku sezonu otvorila je Jahorina. Ako želite da vašoj porodici priuštite nezaboravne trenutke i nevjerovatne prizore, Jahorina je pravi izbor za vas. Sa gustim zelenim prekrivačem ljeti i sniježnim prekrivačem i do 3m zimi, Jahorina predstavlja pravi dragulj Bosne i Hercegovine.  

Ova planina izdvaja se po tome što je čak 175 dana godišnje prekrivena snijegom, a povoljna klima i prijatne temperature su razlog da posjetite ovu planinu u bilo kom periodu u godini. Ukoliko se odlučite da provedete odmor baš ovdje, preporuka je da obiđete Sarajevo i uživate u raznovrsnoj turističkoj ponudi koju nudi ovaj grad. 

Durmitor - “planina puna vode”

Smatra se da je porijeklo riječi Durmitor upravo “planina puna vode”, a naziv ne čudi kada uzmemo u obzir činjenicu da se na ovoj planini nalazi čak 18 jezera. Preporuka je da obiđete Durmitor u ljetnjim mjesecima, što će biti odlična opcija ako ste se uputili na crnogorsko primorje. 

Zahvajujući karakteristikama Durmitora, ova planina nalazi se na spisku Svjetske prirodne i kulturne baštine i to je dovoljan razlog da krenete u ovom pravcu i doživite ljepotu Crne Gore na malo drugačiji način. Obilazak ove planine preporučujemo roditeljima sa starijom djecom, s obzirom na to da planina posjeduje mnogobrojne kulturne centre, ali i adrenalinske akivnosti.

U tom smislu treba pomenuti jedan od najviših zip line-ova u Europi, pa ako volite adrenalin, ovo je svakako preporuka za vas. Naravno, možete jednostavno uživati u prirodi i u jedinstvenom pogledu koji se pruža sa vrhova Durmitora.

Kopaonik - najveća planina u Srbiji 

Kopaonik sa razlogom predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Ova planina godišnje ima čak 200 sunčanih dana, a konfiguracija terena je takva da spriječava zadržavanje oblaka, pa hladan vazduh pada u ravnice i uvale u okolnim podnožjima. Također, u blizini Kopaonika ćete pronaći mnoštvo lokaliteta vrijednih posjete. 

Razlog da baš ovdje putujete sa djecom je pored navedenog prirodnog i kulturnog bogatstva naravno i turistički sadržaj koji nudi. U okviru određenih smještajnih kapaciteta pronaći ćete bioskop za djecu, igraonice, spa centre, game room, itd. Također, Kopaonik posjeduje dječije igralište i avantura park - jedinstven vid zabave za mališane svih uzrasta.

Napravite detaljan plan i spremite se za porodičnu idilu

Najvažnija stavka kod odlaska na odmor sa djecom vjerovatno je planiranje, a nakon toga i sigurnost. Dobra vijest je da se planina preporučuje dijeci svih uzrasta, izuzev beba za koje se preporučuju planine niže od 1000m. Naravno, uvijek je najsigurnije uplatiti zdravstveno osiguranje gdje god da ste se uputili.

Nadamo se da smo vam dali adekvatne prijedloge koji će vas podstaći da odaberete upravo neku od navedenih destinacija i osim uživanja u izvanrednoj prirodi, omogućite čitavoj porodici uživanje u jedinstvenom i ljekovitom planinskom zraku i suncu. I za kraj, da napomenemo još jednom, pridržavajte se svih sigurnosnih mjera da bi zaštitili sebe i svoju djecu od virusa!

Autor: Dragan Antić

Čuvarkuća na Facebooku