Odvikavanje od noćnog dojenja

Objavljeno 11.02.2014. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Ako vam odlazak u krevet predstavlja neugodan problem, jer vas tamo umjesto odmora čeka naporan rad, shvatite to kao znak da trebate uvesti neke promjene u svoje noćno roditeljstvo.


Bebe vole noćne podoje. I tko može kriviti te cjelonoćne sladokusce? Atmosfera njihovog omiljenog restorana je mirna, hrana izvrsna, sve je jednostavno savršeno, osim majke koja je iscrpljena. Počnete li osjećati umor od čestih podoja vrijeme je da se zapitate. Nedostaje li vam san toliko da sljedeći dan ne funkcionirate? Ako je odgovor DA i ako vam nešto smeta onda je vrijeme za promjene.

  • Dobro nahranite dijete tijekom dana. Bebe su tijekom dana često zaposlene pa zaborave jesti, a može se dogoditi da je i mama toliko zaposlena da ih zaboravi podojiti. No noću je mama na dohvat ruke pa mališani nadoknađuju propušteno.
  • Produljite vrijeme dnevnog "bavljenja" djetetom. Često nove razvojne faze poput prelaska s puzanja na hodanje, preseljenja, promjena u obitelji i sl.utječu na povećanje noćnih podoja. Tijekom dana drijemajte zajedno, nudite mu posebnu pozornost, nosite ga u marami, izmijenjujte dodire i sl.
  • Dobro nahranite dijete prije spavanja. Pobrinite se da se dijete do kraja zasiti prije nego navečer zaspi, čak i ako ga nekoliko puta treba potaknuti na sisanje kako biste bili sigurni da je dovoljno dugo jelo.
  • Naviknite bebu na druge oblike "bavljenja" njime. Svakako je potrebno izbjegavati dijete uspavljivati dok dojite. Tata može uskočiti na način da preuzme dio oko priprema za spavanje.Na taj način će se dijete naviknuti da mu tijekom noći tata pruža utjehu kao zamjenu za dojenje. Neka tata preuzme svoj dio noćnog bavljenja djetetom.

Očevi tijekom noćnih izazova budite smireni i strpljivi, jer beba se zna opirati utjesi koju vi pružate

  • Povećajte razmak između vas i djeteta tijekom spavanja.Pokušajte bebu staviti da spava pored tate jer veća je vjerovatsnost da će se beba pored mame češće buditi kako bi jela. Isprobajte različite načine organizacije spavanja.Možda ćete otkriti da na određenoj udaljenosti jedno od drugoga i vi i dijete bolje spavate.
  • Iselite iz sobe! Kada sve što ste pokušali ne upali, kada je majka iscrpljena, a cijela obitelj se raspada zbog pomanjkanja sna isprobajte ovo. Ovo kompromisno rješenje isprobajte tijekom vikenda ili u nekom razdoblju kada vaš suprug može preuzeti cjelonoćnu brigu oko djeteta. Bit ćete iznenađeni kakve sve trikove noćnog očinstva tata smisli kad ga se ostavi da sam s bebom riješi problem.

Ako nakon nekoliko noći od noćnih podoja primjetite da se dijete sve više drži vaše blizine, da je cendravo ili se tijekom dana drži podalje od vas, onda vaša beba još uvijek nije spremna za ovu fazu i jednostavno usporite s odvikavanjem.

Izvor: Povezujuće roditeljstvo, Dr.William i Martha Sears

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete nije uvijek spremno za određene promjene i ne treba ga forsirati. Ako neke metode ne daju uspjeha i nikako ne funkcioniraju, znači da dijete nije još spremno.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing