Okrugli stol - "Poticanje olimpijskog duha u djeci"

Objavljeno 19.04.2012. | Dobna skupina: Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Napori koje djeca ulažu,u svom nastojanju i odlučnosti kako bi savladali svakidašnje izazove, od iznimne su važnosti za njihov razvoj. Dok se svjetski sportaši ovog ljeta okupljaju u Londonu na Olimpijskim igrama, djeca iz cijeloga svijeta stvaraju svoj olimpijski duh u svojim dnevnim boravcima, vrtićima i parkovima.

U sklopu P&G-ovog globalnog partnerstva Olimpijskih igara u Londonu 2012. u Zagrebu je danas održan okrugli stol na temu "Poticanje olimpijskog duha u djeci". Napori koje djeca ulažu u svom nastojanju i odlučnosti kako bi savladali svakidašnje izazove, od iznimne su važnosti za njihov razvoj. Dok se svjetski sportaši ovog ljeta okupljaju u Londonu na Olimpijskim igrama, djeca iz cijeloga svijeta stvaraju svoj olimpijski duh u svojim dnevnim boravcima, vrtićima i parkovima.

U raspravi na temu nužnosti uključivanja djece u sportske aktivnosti sudjelovalo je nekoliko stručnjaka iz područja sporta, pedijatrije, nutricionizma i dječje psihologije. Dr. Murat Sušić naglasila je povoljan utjecaj bavljenja sportom na fizičko zdravlje djece i značajnu ulogu u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa te sve većeg problema pretilosti. Brojne studije pokazuju kako sportske aktivnosti pozitivno djeluju na razvoj mišićno-koštanog sustava, suzbijanje osteoporoze u kasnijoj dobi te značajno manju učestalost karcinoma debelog crijeva i dojke kod djece koja se od najranije mladosti bave sportom.

Nutricionistica Marija Andrijašević navela je kako na pravilan biokemijski balans djece i odraslih zdrava prehrana utječe čak do 70%. Dječja prehrana bi se prije svega trebala bazirati na organski uzgojenim ekološkim namirnicama, pri čemu je presudna uloga roditelja, koji osim odabirom pravilne prehrane, pozitivnim primjerom utječu na razvoj svoga djeteta. S time se složila i Tamara Glad, sportska psihologinja, te istaknula kako roditelji moraju naučiti razlikovati dječje želje od njihovih potreba te ih kroz igru i druge aktivnosti u kojima djeca rado sudjeluju motivirati na bavljenje sportom i zdravu prehranu. Bavljenje sportom je, osim evidentnog utjecaja na fizički razvoj djece, izvrstan temelj za izgradnju samopouzdanja, discipline i odgovornosti od najranije dobi. Preuključenost roditelja, s druge strane, nije poželjna, jer dovodi do fokusiranja na rezultate a ne na sudjelovanje.

Marko Dugonjić, trener i stručnjak za dječju motoriku, istaknuo je nužnost roditeljskog involviranja u sportske aktivnosti djece od najranije dobi, posebice pri usmjeravanju i odabiru najadekvatnijeg sporta za svoje dijete, pri čemu je nužno dobro poznavanje vlastite djece i osluškivanje njihovih interesa i želja. Poznata bivša košarkaška reprezentativka, Danira Nakić Bilić, napomenula je i činjenicu kako je sport prije svega izvrsno odgojno-obrazovno sredstvo jer potiče djecu i mlade na izvrsnost i samopoštovanje, a uči ih i poštivanju drugih. Uloga trenera je pri tome ključna, pa bi roditelji, prije nego dijete uključe u neki vid bavljenja sportom, trebali znati kome ostavljaju dijete i hoće li ta osoba njihovo dijete znati pravilno poticati i motivirati, jer je sport, pogotovo djeci mlađeg uzrasta, prije svega zabava. Djeca kroz sport uče prihvaćati pobjede jednako kao i poraze, pa postaju otpornija na stresna stanja kasnije u životu.

Kada roditelji nastoje gledati svijet kroz oči svoga djeteta, prepoznavajući njegovu potrebu za igrom, tada imaju priliku više pomoći u njezi i podupiranju djetetove strasti za rastom i učenjem.

“U Pampersu slavimo svakodnevne dječje napore prilikom igranja i vrlo smo ponosni što sudjelujemo u proizvodnji osnovne opreme koja im pruža slobodu kretanja kako bi se mogli što bolje igrati”, rekla je Katarina Štimac iz Odnosa s javnošću tvrtke Procter&Gamble. “Oduševljeni smo što smo u prilici ponuditi roditeljima proizvode koji najbolje odgovaraju njihovim malim pobjednicima i nema bolje prigode od Olimpijskih igara u Londonu 2012. da zajedno pozdravimo jedinstveno uživanje u igri koje osjećaju djeca širom svijeta.”, dodala je Štimac.

Pampers će na svojim društvenim mrežama biti domaćin živopisne kampanje za roditelje i djecu iz cijeloga svijeta pod nazivom “Pampersova igraonica” kojom će se obilježavati slavlje beskrajnih načina dječje igre. Kako bi ovaj koncept zaživio i lokalno, Pampers će na svom Facebooku i Twitteru roditeljima ponuditi interaktivne načine slavljenja dječje igre poput korisnih aplikacija te savjeta stručnjaka za zdravlje djece.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Bavljenje sportom od presudne je važnosti za zdrav psiho-fizički razvoj vaše djece.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing