Okupajte svoju bebu sigurno!

Objavljeno 20.02.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Vrijeme kupanja je zabavno vrijeme koje dijelite sa svojom bebom. No, to je vrijeme kada trebate biti posebno oprezni.

Obratite pozornost na sljedeće savjete kako bi vaša beba bila sigurna tijekom kupanja:

Prvo i najvažnije pravilo je: Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora, čak ni na trenutak! Za bebu doslovno sve predstavlja opasnost: voda, klizava kadica, ručnik... Ukoliko se dogodi da vam zazvoni telefon, umotajte bebu u ručnik i uzmite je sa sobom ili potpuno ignorirajte poziv.

Neka u kupaonici ili sobi u kojoj kupate bebu bude ugodno toplo (oko 24°C), jer se beba brzo prehladi.

Nemojte bebu stavljati u kadicu dok god voda teče, jer se tlak vode može promijeniti, pa voda može vrlo brzo postati hladnija, odnosno toplija od one koju ste namjestili ili možete slučajno uliti više vode nego što treba. Stoga prvo pripremite dovoljnu količinu vode, odgovarajuće temperature pa tek onda bebu stavite u kadicu.

Bebe imaju vrlo osjetljivu kožu, pa im više odgovara kupanje u vodi koja nije prevruća: za novorođenče oko 36°C, a za bebu 37-38 °C. Vodu možete testirati uz pomoć zgloba ili lakta i trebala bi biti ugodno mlaka, nikako vruća. Ukoliko ste u mogućnosti nabavite specijalni termometar za vodu.

Napunite kadicu samo oko 5-7 cm za bebe do 6 mjeseci i ne više od visine kukova (kada je u sjedećem položaju) za starije dijete. Bez obzira što je u pitanju mala količina vode, bebu nikada ne smijte ostaviti bez nadzora, jer može doći do davljenja u svega nekoliko centimetara vode.

Nemojte dopustiti djetetu da dodiruje slavinu. Čak i ako je u početku ne može pomaknuti, vrlo brzo će dovoljno ojačati i moći će samostalno puštati vodu – što bi potencijalno moglo biti vrlo opasno ukoliko se dogodi da slučajno jako pusti vruću vodu. Dobra ideja je da tijekom kupanja beba bude leđimaokrenuta slavini.

Električne uređaje poput sušila za kosu, aparata za uvijanje kose ili aparata za brijanje držite što dalje od kade.

Nekada kupanje može biti veoma stresno, jer se odvija na kraju dana kada ste već pomalo umorni. Stoga je potrebna dodatan oprez ili asistencija još jedne osobe!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing