Oprez: bolest usta, šake i stopala

Objavljeno 10.11.2016. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Bolest usta, šake i stopala (eng. Hand, foot and mouth disease) je virusna bolest uzrokovana enterovirusima, koja se očituje povišenom temperaturom, grloboljom, a zatim pojavom osipa u ustima te na rukama i nogama.

Bolest usta, šake i stopala relativno je česta kod djece mlađe od deset godina, ali se isto tako može pojaviti i kod odraslih. Javlja se tijekom svih godišnjih doba, ali je izraženija ljeti i u jesen.

Što je uzročnik?

Uzročnik ove bolesti je enterovirus, koji se lako širi putem kašlja i kihanja, ali također i zaraženom stolicom djeteta, recimo pri mijenjanju pelena. Ova bolest je izrazito zarazna i zato vrlo često nakon prvog djeteta u jaslicama ili vrtiću oboli cijeli kolektiv.

Vrijeme inkubacije bolsti je uglavnom od 3 do 6 dana, a zatim se pojavljuju prvi simptomi.

Koji su simptomi?

Dijete se osjeća bezvoljno i umorno, a temperatura mu raste do 40°C. Može se žaliti i na grlobolju te to traje 1-2 dana. Budući da mu se u usnoj šupljini i na jeziku pojavljuju mjehurići koji su bolni i onemogućavaju konzumaciju hrane, dijete odbija i jesti. Na dlanovima i stopalima pojavljuje se osip koji ubrzo prelazi u mjehuriće slične vodenim kozicama. 

Liječenje

Bolest usta, šake i stopala vidrusna je bolest i najvažnije je snižavati visoku temperaturu i pobrinuti se da dijete ne dehidrira. Djetetu možete ponuditi sladoled i hladna negazirana pića, jer će mu to olakšati bolove u grlu.

Kako je ovaj virus izuzetno otporan i može se u stolici zadržati i nekoliko mjeseci, važno bi bilo pridržavati se ovih savjeta:

  • Posavjetujte se s liječnikom prije nego dijete odlučite vratiti u vrtić, jaslice ili školu.
  • Često perite ruke sebi i djetetu, osobito nakon diranja osipa i mjehurića te nakon mijenjanja pelena zaraženog djeteta.
  • Svi članovi obitelji bi trebali češće prati ruke.
  • Ne dopustite da vaše dijete dijeli igračke s drugom djecom niti da ih grli i ljubi dok je zaraženo.
  • Dezinficirajte površine koje su u kontaktu sa sekretom oboljelog djeteta.
  • Često prozračujte prostor u kojem dijete boravi.

Autor: Branimira Mrak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Bolest usta, šake i stopala je bolest koja uzrokuje rane na ili u ustima, po rukama i stopalima – ponekad čak i cijelim nogama te stražnjici. Ove rane mogu biti bolne, ali bolest ne traje više od tjedan dana.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing