Oprez, prvi zubići!

Objavljeno 06.05.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Bebe u vrijeme izbijanja zubića mogu biti jako nervozne, a uz samo nicanje, mogu se pojaviti i propratne poteškoće kao što su osip oko usta, proljev, temperatura, nervoza i promjene raspoloženja.

Srećom, postoje savjeti i metode za olakšanje bolova i neugode kod nicanja zubića.

Prilikom nicanja zubića kod se nekih beba pojavljuje crvenilo i osip oko usta, a uzrokuje ga pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda. Zbog stalne prisutnosti pljuvačke, područje oko usta i brade može se zacrvenjeti. Savjetujemo vam da posušite taj dio bebina lica i nanesete vazelin, melem, bademovu ili neku drugu odgovarajuću kremu. Tako će taj dio kože sačuvati vlagu, a ujedno ćete ga zaštititi od pljuvačke. Dok vaša beba spava, stavite joj pamučnu ili frotirnu tkaninu ispod glavice i mijenjajte je redovito, kako bi glavica uvijek bila na suhom.

Jedan od znakova rasta zuba je i proljev. Često se s rastom zuba pojavljuje i pelenski osip koji je izravna posljedica učestale i rijetke stolice. Redovito mijenjanje pelena i pojačana higijena trebali bi biti dovoljni u ovom slučaju. Ako je proljev uzrokovan rastom zuba, ne bi smio dugo trajati. Međutim, ako ga prati groznica ili neki drugi simptomi, obratite se pedijatru.

Nerijetko bebe počinju gristi kako bi smanjile nelagodu koju uzrokuje rast zubića. Beba će tada gristi sve što joj dođe pod ruku, uključujući i vas. Umjesto da grize sve oko sebe, možete joj ponuditi alternativu. Evo nekoliko ideja:

  • Rashlađena voćka - ovo može pomoći, a i zabavno je za bebu. Međutim, budite uvijek u blizini kako beba ne bi otkinula komad onoga što gricka.
  • Keksi za rast zuba - jako su korisni, ali ako ih koristite, nemojte ih davati previše jer mogu uzrokovati krvarenje desni. Bočica hladne vode - ovo će smiriti bebu i olakšati bolove i nelagodu, ali pripazite na temperaturu vode i na količinu. Igračkice - namijenjene upravo za ove situacije. Ispunjene su tekućinom i prije uporabe treba ih se neko vrijeme treba držati u hladnjaku. Pokušajte nabaviti one koje su punjene isključivo vodom, te provjerite debljinu - važno je da ih beba svojim oštrom zubićima ne može pregristi.
  • Ručnik - držite mokar ručnik u vrećici u zamrzivaču. Ručnik koji ste izvadili iz vrećice beba će rado grickati. Tekstura frotira i hladnoća olakšat će bolove i tegobe.
  • Gel za rast zuba - bebama također pomaže blago utrljavanje gela na bolne desni, stoga nemojte ni to izostaviti kao alternativu za olakšanje bolova. Reakcija vašeg zlata bit će vam najbolji znak jesu li muke olakšane.

Povišena tjelesna temperatura može biti pokazatelj rasta zuba - ali i ne mora. Provjerite postoje li neki drugi simptomi. Reakcija beba na simptome rasta zubića slična je reakciji kod upale uha, na primjer. Ako se pojavi temperatura, ipak se posavjetujte s pedijatrom. I za kraj, naoružajte se strpljenjem jer ne ginu vam besane noći, no čim zubići niknu, nestat će sve tegobe. Sretno!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Četkica za zube Aquafresh Mini primjerena je za dojenčad staru do tri godine.

Napomena
S oralnom higijenom se može krenuti i prije izbijanja mliječnih zubi.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0