Opsesivne majke riskiraju depresiju

Objavljeno 15.04.2015. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Majke kojima se život vrti isključivo oko djece riskiraju svoje psihičko zdravlje.

Roditeljstvo bi trebalo biti jedno od najljepših iskustava u životu, no žene koje se u potpunosti posvete djeci, zaboravljajući pri tome na svoje potrebe, čine veliku grešku, tvrdi jedna studija.

Žene koje se u potpunosti posvećuju svojoj djeci vjeruju da su bolji roditelji od muškaraca te da se majčinstvo vrti oko potreba njihove djece.

Američki istraživači sa Sveučilišta Mary Washington ispitali su 181 ženu, majke djece mlađe od pet godina, te otkrili da je "intenzivno majčinstvo" naštetilo njihovom mentalnom zdravlju.

Stručnjaci su sve prisutniji trend, po kojemu su majke uključene u svako iskustvo svoje djece, nazvali "helikopter roditeljstvo", a psiholozi tvrde da ono ne šteti samo majkama, već i djeci, koja odrastajući u takvim uvjetima postaju krhka i neposobna za hvatanje u koštac sa životnim izazovima.

Znanstvenici tvrde da je opsesija oko ispunjavanja uloga savršenog roditelja najraširenija među ljudima srednje klase te da žene čini nesretnima.

U istraživanju su sudjelovale žene od 18 do 49 godina, koje su morale odgovoriti na niz pitanja kroz koja se definirao njihov stil roditeljstva.

Žene koje su mislile da su majke važniji roditelj i odbijale pomoć drugih u odgajanju, bile su nezadovoljne svojim životima, dok su one koje su roditeljstvo vidjele kao izazov za koji su potrebni posebno znanje i vještine bile depresivne i pod stresom.

Autorica studije, Kathryn Rizzo, smatra kako se žene zavaravaju da će žrtvujući svoje živote i vrijeme postati bolje majke, no u stvarnosti na taj način polučuju upravo suprotan efekt i za sebe i za svoju djecu.

Izvor: www.medicaldaily.com

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Studija je pokazala kako intenzivno roditeljstvo može imati suprotan učinak na djecu.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0