Organski pamuk - zašto ga trebamo?

Objavljeno 20.10.2011. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Znate li da se za proizvodnju jedne obične pamučne majice potroši oko 150 grama pesticida i umjetnih gnojiva. To nanosimo na našu kožu i kožu naše djece.

Mnogi ne znaju da je pamuk jedna od najzagađenijih biljaka. Uzgoj i obrađivanje pamuka u tekstilnoj industriji nanosi ogromnu štetu okolišu i zdravlju ljudi. Za uzgoj određene količine sirovine, npr. jedne majice potreban pamuk poprskan je sa 17 žlica umjetnog gnojiva čemu je pridodana po jedna žlica aktivnih kemikalija poput kancerogenih pesticida, hibricida i insekticida. Dodaju se još i regulatori rasta. Da bi pamuk što prije sazrio za žetvu mora ga se prskati još 8-10 puta. Time se ne zagađuje samo tlo, već i podzemne vode, životinje i ljudi. Naše tijelo apsorbira 60 posto onoga što stavimo na našu kožu. Budući da je dječja koža 5 puta tanja, njihovo tijelo apsorbira još veću količinu tih otrovnih kemikalija.

Zašto odabrati organski pamuk?

Pamuk je najprodavanija prirodna tkanina na svijetu i pokriva čak 40 posto tržišta tekstilom, no tek 1 posto svjetskog pamuka organski je uzgojen i obrađen. No ipak sve je veća potražnja za organskim pamukom, pa sve više modnih kuća kreira linije upravo s organskim pamukom. Organski pamuk je pamuk uzgojen na prirodan, ekološki prihvatljiv način, od genetski nemodificiranog sjemena te bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida.

Od ukupne količine insekticida i pesticida koji se koriste u svjetskoj poljoprivredi, oko 25 posto insekticida i 10 posto pesticida koristi se upravo za uzgoj pamuka

Prvi razlog za odabir dječje odjeće od organskog pamuka bio bi zdravlje djeteta. Koža je organ koji u većoj ili manjoj mjeri apsorbira ono što se na njoj nalazi. Bebina koža je oko 5 puta tanja od kože odraslih, a bebin organizam je i znatno osjetljiviji na kemikalije koje se koriste u konvencionalnoj izradi odjeće.

Drugi razlog je briga za zdravlje drugih jer se mnogi ljudi, a nažalost i djeca, svakodnevno truju kemikalijama radeći na poljima pamuka na kojima se primjenjuju konvencionalne metode uzgoja. Uz to, organski uzgoj čuva i prirodnu ravnotežu okoliša i djeluje blagotvorno na očuvanje biljnih i životinjskih vrsta.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Završni postupci u organskom pristupu nastoje eliminirati kemikalije gdje god je to moguće, no upotreba nekih kemikalija je neizbježna, posebno u bojanju i izbjeljivanju tkanine.

Napomena
Vlakna organski uzgojenog pamuka su jača zbog samog procesa uzgoja (nisu u doticaju sa kemikalijama koje utječu na izdržljivost vlakana) i mekša na dodir, što znači da je i gotovi proizvod mekši i trajniji za upotrebu.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0