Oruđe za učenje - crtanje

Objavljeno 12.04.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Najprirodniji način učenja za dijete je učenje kroz igru. Kada god pričate s djetetom ili čitate priču pitajte se može li se neki dio priče možda ilustrirati?

Djeci pojmovi igra i učenje nisu suprotstavljeni, ona imaju koristi od učenja u situacijama koje su ugodne. Igračke ne moraju biti skupe ili komplicirane, ponekad je dovoljna samo mašta. Najbolje igračke su one kojima se djeca oduševljeno igraju i uvijek iznova vraćaju.

Neka djeca imaju prirodni talent i sklonost ka crtanju dok drugu djeca treba potaknuti, treba im pokazati odnosno treba ih poticati da stvaraju vizualne oblike. Predložite djetetu da nacrta nešto na komadu papira, a onda crtež izrežite na manje dijelove koje potom možete slagati. Na početku neka to budu svega dva komada, pa postupno povećavajte broj. Kako dijete raste, može crtati složenije oblike i rezati više komada (slična je vježba ako kupite dijelove koji se mogu slagati npr.puzzle).

Crtanje kao način učenja djetetu može proširiti pogled na svijet, može poboljšati djetetovo pamćenje i pruža mu priliku za nova iskustva

Dijete kroz crtež može doći u dodir sa osjećajima, tako što će crtati sretna i tužna lica, u početku uz vašu pomoć, a kasnije i samostalno. Zatim mu možete pokazati fotografije ljudi s različitim izrazima lica te dijete može prepoznati o kojim osjećajima se radi. Neka djeca i s 18 mjeseci vole gledati tiskovine u boji, imenujući predmete i pokazujući one koje su prepoznali. Dijete će se vremenom moći samo crtati figure i izraziti različite osjećaje koje figure pokazuju.

Crtanje kao način učenja djetetu može proširiti pogled na svijet, može poboljšati djetetovo pamćenje i pruža mu priliku za nova iskustva (npr.pitajte dijete što se događa kada se prolije voda? Zatim zajedno s djetetom nacrtajte tu situaciju). Kada god pričate ili pišete priču pitajte se da li se neki dio priče može ilustrirati? U početku će dijete trebati vaše pomoć, no kako bude raslo samo će vam moći vizualizirati ono što je u njegovoj mašti i izraziti se slikama, a ne samo riječima.

Izvor: Razvoj vašeg djeteta, Kako otkriti i potaknuti djetetove potencijale, Dr.Miriam Stoppard

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Dijete kroz crtež može doći u dodir sa osjećajima, tako što će crtati sretna i tužna lica, u početku uz vašu pomoć, a kasnije i samostalno.

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing