Osam načina za poticanje djece na štednju

Objavljeno 09.11.2013. | Dobna skupina: 0-1, 1-3, 3-7

Čuvarkuća u suradnji s … medo stedo Ako ste roditelj, jedna vam je od dužnosti naučiti dijete raspolagati novcem, isto kako ste im pokazali kako razviti zdrave prehrambene navike. Nijedna od tih vještina djetetu ne dolazi prirodno, a u razgovorima oko raspolaganja novcem treba im objasniti kako biti odgovoran potrošač i redoviti štediša.

U dobi ispod sedam godina

Oko šest godine dijete razlikuje vrijednosti kovanica i razumije osnovnu svrhu novca – razmjenu stvari. To je savršeno vrijeme u kojem bi djeca trebala početi razvijati zdrav odnos prema novcu.

Dajte im kasicu prasicu

Jako mala djeca moraju naučiti kako je štednja zabavna i pozitivna. Kasice prasice su zanimljive djeci mlađoj od sedam godina, pogotovo zato jer im se sviđa koncept štednje koja je zapravo igra. Ako zaista želite biti financijski uzor svojoj djeci najbolje je da zajedno štedite u istoj kasici prasici.

Postavite cilj zbog kojeg se štedi

Kada djecu počnu ubacivati novac u kasicu prasicu, potrebno ih je upitati za što oni zapravo štede. Obzirom da takva štednja može trajati jako kratko, najbolje je postaviti cilj koji oni razumiju poput nove igračke, čiju čete fotografiju zalijepiti na kasicu prasicu.

Demonstrirajte kako radi kamata

Recite svojem djetetu da će za svaku kunu koju ubaci u kasicu prasicu dobiti dodatnih deset lipa, koje ćete pospremiti u odvojenu kasicu prasicu. To je kamata bolja od bilo koje kamate u banci ili štedionici, a dijete će na lak način shvatiti kako novac u banci dobiva na vrijednosti.

U dobi između 8 i 14 godina

Djeca u ovoj dobi spremna su preuzeti jednostavnije odgovornosti, raditi vlastite planove i snositi posljedice za svoje postupke.

Davanje džeparca i plaćanje za kućanske poslove

Naravno, ako želite da štede djeci treba i dati novac. Razgovarajte s njima kako bi potaknuli njihov poduzetnički duh. Najbolji način za poticanje na rad je plaćanje za kućanske poslove koje oni inače ne rade, osim davanja džeparca bez prethodnog rada.

Otvorite im dječji štedni račun

Kada ćete tražiti najbolji mjesto za otvaranje dječjeg štednog računa, potražite i izvan svoje poslovne banke. Najbolje je mjesto tamo gdje se račun može otvoriti uz minimalne mjesečne uplate i gdje će osoblje financijske institucije vašem djetetu pokušati približiti svijet financija.

Ohrabrite ih na štednju paralelnom štednjom

Recite im da će za sav ušteđeni novac od vas dobiti još toliko, ili proizvoljno odredite neki postotak. Ta će im metoda pokazati kako se štednjom može brzo napredovati, naravno ako održite obećanje.

U dobi iznad 15 godina

U tinejdžerskoj dobi, dobar dio djece na neki način već je zaposlen i ima djelomično vlastiti izvor prihoda, bilo to davanjem instrukcija ili na sezonskim, uglavnom ljetnim poslovima.

Prva kreditna kartica

Dodavanje kreditne kartice u portfelj dječjih obveza jedan je korak više financijskoj neovisnosti. Prije davanja kartice u ruke pobrinite sa samo da imaju ušteđen novac, koji će potrošiti “peglanjem” kartice. Ako im takav koncept nije jasan – otkažite karticu. Kreditna kartica je najbolji način za shvaćanje kako život na posuđenom novcu nije moguć.

Potaknite ih da prije potrošnje štede

U dobi od 16-17 godina, životni ciljevi su se već drastično promijenili, pa se najčešće štedi za prvi automobil. Tada ne bi bilo loše predstaviti im koncept elektroničkog bankarstva, preko kojeg bi i vi mogli pratiti njihov napredak. Na kraju krajeva, nije važno koliko je vaše dijete staro – bitna je uspostava zdravog odnosa prema novcu.

Izvor: volim-novac.hr

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Ugovorite Medo Štedu dječju štednju svojoj djeci, unucima ili najdražim mališanima!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0