Osjetljiva dječja koža

Objavljeno 08.09.2014. | Dobna skupina: 0-1

Čuvarkuća u suradnji s … Koža je najveći organ našeg tijela i prvi je kontakt s okolinom.

Brojne su funkcije kože: zaštita od mehaničkih povreda, zaštita od gubitka tekućine i elektrolita, zaštita od patogenih mikroorganizama, zaštita od sunčevog ultraljubičastog svjetla, regulacija tjelesne temperature i stvaranje vitamina D.

Koža ima i osjetnu funkciju, tako da može osjetiti bol, svrbež, pritisak, vibracije, toplinu i hladnoću. Koža tek rođenog djeteta, iz zaštićenog uterusa (tekući, sterilni medij) dolazi u dodir s vanjskim svijetom, zrakom, promjenom temperature, trljanjem, mikrobima i slično.

Koža novorođenčeta još uvijek nije razvijena. Tanja su sva tri sloja kože (epidermis, dermis i potkožno masno tkivo). Upravo je zato koža novorođenčeta više propusna, lakše se može ozlijediti te sve što se nanese na kožu može lakše prodrijeti u organizam. Također, zbog nerazvijenog potkožnog masnog tkiva, organizam je osjetljiv na promjene temperature okoline odnosno sklon podhlađivanju ili pregrijavanju. Nefunkcionalne su žlijezde lojnice i žlijezde znojnice, nezrazvijen je zaštitni pH kože i zaštitna bakterijska flora koža. pH kože je pri rođenju gotovo neutralan i postaje kiseo u prvih dva do četiri tjedna života. Fiziološka bakterijska flora razvija se u prvih nekoliko mjeseci života. Upravo to čini kožu novorođenčeta posebno prijemljivom za različite infekcije. Ako tome još dodamo nerazvijen imuni sustav u najmanjih, jasno nam je zašto je novorođenčad i dojenčad posebno osjetljiva na infekt. Pigmentni sustav kože koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja je potpuno nerazvijen.

Potrebno mu je i nekoliko godina da se razvije, zato je kožu male djece potrebno posebno pažljivo štititi od sunca. Ono što posebno moramo naglasiti jest da je površina tijela u odnosu na tjelesnu masu kod novorođenčeta veća i do sedam puta nego u odrasle osobe. Pridruži li se tome i tanja, više propusna koža, jasno je da je novorođenčad, a i doječad u opasnosti od sistemne resorpcije lokalno apliciranih supstancija i mogućeg trovanja.

Autorica: Nives Pustišek, dr. med., spec. dermatovenerologije, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

***

TRUDNICE I DOJILJE, PRIJAVITE SE I VI ZA BESPLATNA PREDAVANJA O LIJEKOVIMA I OSTALIM PROIZVODIMA U TRUDNOĆI:

Pred Vama je prilika družiti se s čak 10 renomiranih zdravstvenih stručnjaka, liječnika i magistara farmacije raznih biomedicinskih specijalnosti koji govore o raznim temama koje Vas muče ili zanimaju o trudnoći kao najdragocjenijem periodu života.
Obzirom da je broj sjedećih mjesta u dvorani ograničen, podsjećamo Vas da se zbog velikog interesa na vrijeme prijavite putem online prijave i rezervirate svoje mjesto za zdravije SUTRA …
I naravno, pozovite svoje partnere ili prijateljice da Vam se pridruže!

PROGRAM I NAJAVA BESPLATNOG PREDAVANJA "Projekta SUTRA":
http://www.sutra.com.hr/o-projektu/edukacija-zdravstvenih-djelatnika/teme-i-predavaci


ONLINE PRIJAVE SUDJELOVANJA:
http://www.sutra.com.hr/kontakt/projekt-sutra-prijava-trudnice

VIŠE O PROJEKTU SUTRA

www.sutra.com.hr

PRATITE NAS NA FACEBOK-u

https://www.facebook.com/SUTRA.com.hr?fref=photo

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0