Otkrijte što usrećuje vašu bebu

Objavljeno 06.04.2015. | Dobna skupina: 0-1

Svaka bebina reakcija na roditeljske pokušaje približavnja je individualna. Pokušajte vidjeti koja vrsta interakcije vašoj bebi donosi najveće zadovoljstvo.

Koristeći mnoge prilike za interakcije koje se javljaju tijekom cijelog dana za vrijeme hranjenja, kupanja, igre i mijenjanja pelena gradit ćete temelj ljubavi i povjerenja između sebe i svog djeteta.

Bebu mogu oduševiti jednostavni verbalni obrasci

Obratite pažnju na to kakva igra bebu posebno veseli i ponudite joj razne varijante koje će ju ponukati da sudjeluje s vama. Tako razvijate bebina osjetila vida, sluha i dodira i sposobnost upravljanja pokretima.

Pravite smiješne grimase, igrajte vizualnu igru u kojoj oponašate bebine pokrete i izraze, pa gledajte kako ona reagira. Bebu mogu oduševiti jednostavni verbalni obrasci. Ako naglasite smiješan zvuk ili podignete glas na različitim slogovima može izgledati iznenađeno, ali zadovoljno. Premda još nije u stanju shvatiti smisao riječi  vaša beba je usklađena s toplinom vašeg glasa. Njezino sve veće emocionalno zanimanje za zvukove koje proizvodite pruža vam mogućnost da zaokupite njezinu pozornost.

Istražujte užitke fizičkog dodira

Istražujte užitke fizičkog dodira. Voli li vaša beba kad joj nježno pušete po trbuščiću? Opust li se kad joj milujete ruke i noge ili je više smiruje ritmičko ljuljane? Kako reagira na toplu vodu prilikom  kupanja? Kada uživa vaša će vam beba to pokazati velikim osmjesima, hihotanjem,  gukanjem ili usklađenim pokretima ruku i nogu. Slijedite svoje instinkte i igrajte se dokle god to čini zadovoljstvo vašoj bebici. Prioritet vam je učvrstiti vezu preko njezinih najsnažnijih osjetila, ali pobrinite se da ubacite i neke dodatne radnje kod kojih se beba treba malo napregnuti. Sve dok je igra zabavna beba će istinski uživati vježbajući svoj slabija osjetila.

Pazite da bebu ne iscrpite u igri. Ravnajte se prema njoj kad se želi opustiti, no nastojte joj pomoći da uživa u sve duljim razdobljima povezanosti s vama. Ako je dijete ravnodušno i nezainteresirano za vaš odnos, trudite se provoditi više vremena zajedno i svjesno radite na tome da vaš odnos postane prisniji.

Izvor: Razvoj zdravog uma, Stanley Greenspan, dr. med s NancyBreslau Lewis

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Pokušajte vidjeti koja vrsta interakcije vašoj bebi donosi najveće zadovoljstvo.
Ukupni dojam

4

Kroz igru razvijate bebina osjetila vida, sluha i dodira i sposobnost upravljanja pokretima.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing