Panna cotta - elegantni desert

Objavljeno 15.07.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Panna cotta je desert koji je jednostavan za pripremu, a iznimno ukusan.

Panna cottu iliti kuhano vrhnje ne bih nikad niti pokušala raditi da nisam nedavno u Mole West na Neusiedlersee pojela najbolju Panna cottu ikad. Da nije bila dio menija za ručak sigurno ovaj desert nikad ne bih naručila jer me Panna cotta do sada nije baš oduševljavala.

Ovaj je recept samo ‚remake’ originala i oduševilo me što je ispala jednako dobra kao i original, ali valjda se tu ne može puno pogriješiti. Odlično je ispala i druga varijanta, ona začinjena crnim sezamom s umakom od mandarina. 

Kod panna cotte mi se jedna stvar čini jako važnom za spomenuti jer sam probala razne izvedbe koje su bile samo preteške i bezukusne. Potrebno je naime začiniti pravom vanilijom ili dovoljno vanilij šećera – onog od prave vanilije, s crnim točkicama,  a ne nekim instantnim umjetnim rješenjem. Nije loše dodati mlijeko, iako se naravno može koristiti i samo slatko vrhnje. Druga stvar koja je važna, a tiče se izvrtanja posudica je niže u receptu.

Panna cotta iliti kuhana krema

Za oko 6-8 porcija, ovisno o veličini posudica

  • 400 ml slatkog vrhnja (vrhnje za kuhanje)
  • 150 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • vanili šećer 2 žlice (pravi vanilij šećer, ovako ga ja pripremam)
  • 2 žlice šećera u prahu
  • želatina u prahu (može i listovi, pripremiti prema uputstvu)
  • malo naribane korice BIO naranče (na ovu količinu sastojaka oko pola)

Tko želi može i više zasladiti ali meni činilo dovoljnim.

Sastojci za umak

  • maline oko 400 grama
  • 4 žlice šećera u prahu (ili vise ako su maline kisele)
  • par žlica vode
  • skuhati i mahune vanilije

Priprema

  1. U posudu staviti vrhnje, šećer, i mlijeko. Mahunu vanilije presjeći po duzini i ostrugati sav 'kavijar' odnosno crne sjemenkice te dodati u posudu. Mahunu ne baciti nego narezati na par komada i dodati u posudu te polako zakuhati. Nakon sto je zakuhalo, staviti da se ohladi oko pola sata kako bi se sto bolje upila aroma vanilije. 
  2. Pripremiti želatinu prema uputstvu na pakovanju. Obično se prah pospe po nekoliko žlica vode, soka ili vode i lagano promiješa. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta i tada umiješati u kremu i sve zajedno ponovno lagano zakuhati uz stalno miješanje. Na kraju umiješati naribanu koricu naranče i skinuti s vatre.
  3. Ako panna cottu želite poslužiti na tanjuru prvo pripremite posudice u kojima će se hladiti. Neka posudice ne budu previsoke kako istresanje kasnije ne bi bilo preteško.
  4. Pripremljene posudice premazati uljem od suncokreta kako bi gotova, ohladjena panna cotta sto bolje skliznula van. Ako ih navlažite vodom površina im možda neće biti tako lijepa kao kad se naulje.
  5. Još vruću panna cottu dakle uliti u ove posudice i staviti na barem 3 sata u hladnjak.


Umak

Pred samo posluživanje pripremiti umak od malina. Nisam preveliki ljubitelj smrznutog voća, ali ako nema drugoga i to je dobro. Takodjer nisam ljubitelj miješanog šumskog voća jer mi se uvijek čini prekiselo. Uostalom i moja je "inspiracija" odnosno panna cotta koju sam odlučila kopirati, ona iz restorana Mole West, bila pripremljena samo s malinama. 

  1. Odvojiti nekoliko malina za ukrašavanje plus još nekoliko za dokuhavanje, a ostatak staviti u tavicu i zakuhati. Kad se voće raskuhalo propasirati ga kroz sito. Naravno da se ovo ne mora raditi, ali maline su prepune sitnih koštica i stvar je jednostavno puno ukusnija i ugodnija za jesti ako je propasirana.
  2. Dodati šećer u prahu koji je otopljen u nekoliko žlica vode i ponovno zakuhati. Dodati onih par malina koje su za dokuhavanje i uz lagano miješanje lagano zakuhati kako bi se maline dobro omotale ostatkom umaka ali ostale cijele.
  3. Posudice s Panna cottom izvaditi iz hladnjaka, te poslužiti na jedan od dva načina: u posudici, preliveno slojem umaka ili na tanjuru, s umakom (ako ste posudice odlučili prethodno nauljiti).

Za posluživanje na tanjuru, nožem malo odvojiti rub od čaše i panna cottu istresti na tanjur. Na vrh staviti po jednu sirovu malinu te malo umaka. Ostatak umaka uredno podijeliti po tanjurima.

Od voća se može koristiti i višnje, trešnje, marelice, mango i slično voće.

U nedostatku voća svježeg ili smrznutog se može uzeti i marmeladu koja nije preslatka, malo ju zagrijati te uredno podijeliti po panna cotti ili oko nje.

Varijanta sa crnim sezamom

Sve isto kao u gornjem receptu samo sto se umjesto narančine korice pred kraj kuhanja doda 1-2 žličice paste od crnog sezama (sjemenke popržiti bez masnoće u tavi te samljeti sa šećerom ili u avanu zgnječiti ako se radi o maloj količini koju pripremate). Umjesto malina predlažem na isti način pripremiti mandarine, mango ili marelice (zbog boljeg kontrasta boja ali i što interesantnijeg okusa).

Izvor: Kuharica za djecu

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

3

Za djecu stariju od 3 godine.

Napomena
Panna cotta je talijanski desert porijeklom iz Piedmonta. U prijevodu panna cotta znači kuhana krema. Ovaj kremasti desert po strukturi je sličan gustom pudingu, a pravi, puni okus daje mu preljev od malina.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0