Pelješki pjat
Jelo Pelješki pjat (tanjur) sam pod ovim imenom naučila raditi prije desetak godina. Čitatelji s poluotoka Pelješca će znati postoji li još neko drugo ime za ovo jelo ali u mojoj se obitelji zadržalo upravo pod ovim imenom.
Priprema je laka i relativno brza a Pelješki pjat možemo jesti i toplog i hladnog. I ovdje možemo varirati neke od začina a kako bismo jelo malo promijenili. Tako luk možemo zamijeniti česnjakom a peršin origanom ili ružmarinom.
Potrebno je:
- 500 g mahuna, plosnatih ili onih okruglijih
- 500 g rajčica
- 2 srednje velika krumpira
- 1 crveni luk ili 1 režanj češnjaka (po izboru)
- šaka nasjeckanog peršinovog lista ili žličica origana (mravinca) ili nekoliko listova
- ružmarina
- maslinovo ulje
- sol, papar
Postupak za najbrži način pripreme:
1. Zakuhamo oko 2 litre vode u kuhalici za vodu te prebacimo u lonac. Tu blanširamo najprije rajčice odnosno ubacimo ih u kipuću vodu te izvadimo nakon pola do jedne minute, prelijemo hladnom vodom te ogulimo kožu. Rajčice možemo zarezati u obliku križa kod korijena kako bi se lakše ogulile.
2. Krumpir oguliti i nasjeckati na kockice. Mahunama odrezati vrhove i prerezati na 2-3 dijela. Tko voli, može ih ostaviti i cijele.
3. Ugrijati ulje u tavi te kratko prepržiti narezani luk ili česnjak te dodati rajčice koje se može prerezati vilicom na nekoliko dijelova ili malo zgnječiti. Poklopiti i ostavi da kuha te za to vrijeme pripremiti krumpire i mahune odnosno…
4. Prvo ubaciti krumpire u onu kipuću vodu a potom dodati i mahune na isto toliko odnosno još oko 3 minute ako su vrlo mlade i meke. Ovime skraćujemo vrijeme pripreme.
5. Izvaditi krumpir i mahune iz vode i dodati u umak od rajčica i nastaviti sve zajedno kuhati. Dodati sol i začine odnosno peršinov list, origano ili ružmarin. Kuhati još desetak minuta te provjeriti da li su krumpiri kuhani odnosno pokušati ih prepoloviti vilicom. Provjeriti i okus te dodati začine ili sol ako je potrebno.
U slast!