Pelješki pjat

Objavljeno 04.07.2016. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Jelo Pelješki pjat (tanjur) sam pod ovim imenom naučila raditi prije desetak godina. Čitatelji s poluotoka Pelješca će znati postoji li još neko drugo ime za ovo jelo ali u mojoj se obitelji zadržalo upravo pod ovim imenom.

Priprema je laka i relativno brza a Pelješki pjat možemo jesti i toplog i hladnog. I ovdje možemo varirati neke od začina a kako bismo jelo malo promijenili. Tako luk možemo zamijeniti česnjakom a peršin origanom ili ružmarinom.

Potrebno je:

  • 500 g mahuna, plosnatih ili onih okruglijih
  • 500 g rajčica
  • 2 srednje velika krumpira
  • 1 crveni luk ili 1 režanj češnjaka (po izboru)
  • šaka nasjeckanog peršinovog lista ili žličica origana (mravinca) ili nekoliko listova
  • ružmarina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Postupak za najbrži način pripreme:

1. Zakuhamo oko 2 litre vode u kuhalici za vodu te prebacimo u lonac. Tu blanširamo najprije rajčice odnosno ubacimo ih u kipuću vodu te izvadimo nakon pola do jedne minute, prelijemo hladnom vodom te ogulimo kožu. Rajčice možemo zarezati u obliku križa kod korijena kako bi se lakše ogulile.

2. Krumpir oguliti i nasjeckati na kockice. Mahunama odrezati vrhove i prerezati na 2-3 dijela. Tko voli, može ih ostaviti i cijele.

3. Ugrijati ulje u tavi te kratko prepržiti narezani luk ili česnjak te dodati rajčice koje se može prerezati vilicom na nekoliko dijelova ili malo zgnječiti. Poklopiti i ostavi da kuha te za to vrijeme pripremiti krumpire i mahune odnosno…

4. Prvo ubaciti krumpire u onu kipuću vodu a potom dodati i mahune na isto toliko odnosno još oko 3 minute ako su vrlo mlade i meke. Ovime skraćujemo vrijeme pripreme.

5. Izvaditi krumpir i mahune iz vode i dodati u umak od rajčica i nastaviti sve zajedno kuhati. Dodati sol i začine odnosno peršinov list, origano ili ružmarin. Kuhati još desetak minuta te provjeriti da li su krumpiri kuhani odnosno pokušati ih prepoloviti vilicom. Provjeriti i okus te dodati začine ili sol ako je potrebno.

U slast!

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing