Penjanje po drveću – odlična edukativna igra!

Objavljeno 01.04.2016. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Djeci, koja se žele penjati po drveću ili penjalicama na igralištu, treba to i omogućiti. Roditelji trebaju biti u blizini i paziti, ali nije dobro previše asistirati malim penjačima i tako onemogućavati njihovo samostalno učenje. Djeca se obično penju samo do visine do koje se sami osjećaju sigurno.

Često se trudimo osmisliti zabavne izlete i edukativne igre za djecu, a pritom zaboravljamo na one sasvim obične jednostavne igre koje su obično i najzabavnije: penjanje po drveću, hranjenje patkica, igra balonima, kuhanje u blatu, skakanje, vrtnja oko svoje osi,…

Umjesto da trošimo energiju, vrijeme i novac na aktivnosti koje našoj djeci i nisu pretjerano zanimljive, uvijek možemo pitati male šefove koju bi aktivnost odabrali za taj dan. Ne brinite, od malih ljudi ćemo uvijek dobiti iskren i spontan odgovor.


Ako zastanemo i promotrimo djecu u igri na otvorenom, brzo ćemo uočiti da je penjanje po drveću instinktivna potreba za djecu. Mnogi roditelji će u tome vidjeti riskantnu aktivnost koju treba zabraniti, ali možda bismo trebali promisliti prije ukidanja tako korisne aktivnosti. Iako penjanje donosi i rizike, prednosti penjanja po drveću su višestruke i vrlo važne za djetetov razvoj.

Zašto je penjanje tako korisno za djecu?

  • Djeca će se u različitim fazama razvoja popeti na različite visine, te će se vješto spustiti dolje, nakon što upoznaju vlastiti granice. Ta osobna procjena rizika i samoprocjena su vitalne vještine koje djeca trebaju razvijati. Penjanje uz roditeljski nadzor je izvrsna prilika da ih razvijaju na siguran način.
  • Osim toga, penjanje je odlično za razvoj mišića koji će pri polasku u školu postati aktivni u pisanju. Često mislimo da djeca moraju provesti puno vremena u iscrtavanju slova i riječi, no zapravo je penjanje po drveću uspješniji  (i puno zabavniji :)) način jačanja mišića i razvijanja grube i fine motorike koja je potrebna da bi jednog dana uhvatili olovku u male ručice i prionuli školskim zadaćama.
  • Penjenje po drveću je i odlična vježba rješavanja problema. Promatrajte dijete kako se penje po drveću i vidjet ćete kako pažljivo bira koju će slijedeću granu dohvatiti. Moraju odvagnuti rizik oslanjanja težine na pojedine grane i procijeniti koja će im slijedeća grana biti u dohvatu. Drvo je zapravo prava mozgalica i težak labirint koji treba proći.
  • Penjanje gradi i povjerenje jer djeca doživljavaju trenutno zadovoljstvo i osjećaj postignuća kad vide koliko su se visoko popeli ili kad prijeđu težak dio i svladaju vlastite strahove. Zadani ciljevi su ciljevi koje postavljaju sami sebi i zato su posebno ponosni kad ih ostvare.
  • Istovremeno, penjanje razvija i fleksibilnost, ravnotežu, koordinaciju i fizičku izdržljivost.

Penjanje preporuča i Mensa NTC sustav učenja:
"U prirodi je djeteta do sedme godine, pa i kasnije, da skače, da se penje, provlači, vrti i prevrće, da ispituje ravnotežu kroz granične položaje. Samo što su nekad djeca to radila u prirodi, a danas skaču po foteljama i penju se po policama umjesto po drveću." dr. Ranko Rajović

A što kada gledate malog penjača sa zemlje?

Roditeljima nikako nije lako gledati i pratiti avanture malih penjača. Stajati na zemlji i gledati male penjače kako se veru u vis, svakako je jedan od psihički najtežih poslova. Kad je moja princeza prvi puta otkrila čari penjanja po penjalici na igralištu, bila je oduševljena. I ja sam bila sretna zbog njenog oduševljenja sve dok se polako penjala i nije prelazila preko visine moje glave. Nisam joj asistirala, ali sam cijelo vrijeme držala raširene ruke iza nje. Ali mala šmizla je ubrzo napredovala uz osmijeh na licu i krenula se penjati i iznad visine moje glave. U prvi mah mi je došlo da ju povučem za pelenu natrag, ali nisam to učinila. Pustila sam ju i do visine do koje ju više nisam mogla dosegnuti. Stajala sam dolje s raširenih ruku s izoštrenim refleksima, čak sam i supruga zvala u pomoć da skupa širimo ruke ispod penjalice.

Shvatila sam da male penjače moramo pustiti u njhove životne avanture tako da im darujemo svoje povjerenje, ali i dalje ćemo uvijek biti tu negdje…Na zemlji s raširenim rukama.

Izvor: girotondo.com.hr

Autor: Martina Erdeljac Vojak

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

4

Iako penjanje donosi i rizike, prednosti penjanja po drveću su višestruke i vrlo važne za djetetov razvoj.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing