Pet savjeta o njezi pupka

Objavljeno 22.01.2016. | Dobna skupina: 0-1

Pupak otpada sam najviše tri tjedna nakon rođenja. Dok se to ne dogodi, treba ga njegovati i čistiti. Evo i kako.

Ostatak pupkovine otpada sam od sebe nakon jednog do najviše tri tjedna od rođenja. U očekivanju da se to dogodi područje mora biti uvijek čisto i dezinficirano da bi se izbjeglo usporavanje procesa otpadanja ili pojava infekcija. Pupak se čisti kada god se zamaže ali najmanje dvaput na dan.

  1. Ako se pupak namoči prilikom pranja ili promjene pelene nije katastrofa. Otpadanje će se možda malo usporiti ali neće biti posljedica na zdravlje djeteta. Samo treba pažljivo osušiti područje i što prije promijeniti sterilnu gazu.
  2. U ostatku pupkovine (pupčani tračak) nema živaca pa dijete zbog pupkovine ne može osjećati bol. Ipak, s tračkom treba rukovati pažljivo i izbjegavati torzije  Ako dijete plače dok mu uređujete pupak, to je zbog osjećaja  hladnoće na trbuhu koju stvara tekućina za dezinfekciju.
  3. Vijeme otpadanja ostatka pupkovine jako varira od djeteta do djeteta. Normalnim se smatra sve od jedan do dva tjedna, iako može otpasti i za par dana. Nakon tri tjedna dobro obavijestiti pedijatra o tome.
  4. Dok ostatak pupkovine nije otpao i dok rana  zarasta, bolje je ne kupati dijete, u kadici s puno vode, tj. uranjati ga u vodu. Može ga se prati u kadci a da voda ne prelazi visinu stijenke abdomena ili mokrom spužvom i osušiti ručnikom.
  5. U ljekarnama se može dobiti sve što treba za njegu pupka, zajedno s detaljnim uputama.                

Autor: dr. Nevena Letica Protega

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

4

Dok pupak ne otpadne, novorođenče je najbolje ne kupati i ne uranjati u vodu.
Ukupni dojam

4

Prije nego pupak otpadne, područje pupka i oko njega mora biti dezinficirano i suho.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing