Pet stvari koje vjerojatno niste znali o lubenici

Objavljeno 08.07.2014. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 0-1, 1-3, 3-7, 7+

Lubenice su siguran znak da nam je stiglo ljeto, zar ne?

Slatka i sočna, lubenica je sigurno jedan od omiljenih ljetnih voćnih obroka. No, lubenica nije dobra samo zbog slatkog ukusa, piše Huffington Post.

Ddonosimo vam pet stvari koje o lubenicama vjerojatno niste znali:

1. Lubenica sadrži više likopena od svježe rajčice. Likopen je karotenoid prisutan u visokim koncentracijama u rajčici i proizvodima od rajčice. Privukao je veliku pažnju nakon spoznaje da može pružiti zaštitu protiv raka i ostalih degenerativnih bolesti koje nastaju pod utjecajem slobodnih radikala. Likopen djeluje i kao prevencija nastanka srčanih i malignih bolesti, a kako bi se u lubenici sačuvalo što više tog sastojka, prije jela ju je najbolje držati na sobnoj temperaturi.

2. Sok lubenice ubrzava oporavak mišića nakon vježbanja. Svježa lubenica ili u obliku soka najbolje je rješenje za bolne i osjetljive mišiće tijela, a pogotovo kod upale mišića nakon vježbanja i većih napora. Aminokiselina L-citrulin iz lubenice ubrzava proces uklanjanja viška mliječne kiseline iz mišića, koja je odgovorna za osjećaj boli u mišićima nakon intenzivnog vježbanja. Također, znanstvenici vjeruju da je L-citrulin odgovoran i za brži oporavak mišića, bolju cirkulaciju, niži krvni tlak i bolju seksualnu funkciju.

3. Nije samo voće, već i povrće. Iako se najčešće koristi i jede kao voće zbog iznimne slatkoće, ova zdrava namirnica ubraja se i u grupu povrća, baš poput bundeve iz čijeg roda dolazi. Ono što je svrstava u povrće je pravilo o plodu jednogodišnje biljke - jer svi plodovi koji se koriste kao hrana i moraju saditi svake godine iznova su povrće, dok je voće plod višegodišnjih biljaka. 

4. Bogatija je vodom od bilo koje druge namirnice. Lubenice u prosjeku sadrže oko 91,5 posto vode. Kako je ljeto doba u kojem je dehidracija vrlo česta, ideja svakodnevnog konzumiranja lubenice je svakako preporučljiva. Osim toga, lubenica djeluje kao diuretik jer potiče bubrege na rad, čime se tijelo brže rješava toksina iz krvi.

5. Jeste li probali i žutu sortu lubenica? Iako boja vanjske kore lubenice može varirati, ono po čemu je inače prepoznatljiva je njezina ružičasto-crvena unutrašnjost s košticama. No, postoji i verzija lubenice koja je iznutra žuta. Zove se Crimson sweet i nastala je GMO križanjem. Još je slađa od standardne lubenice, ali i nešto skuplja.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

5

Lubenica je idealno ljetno voće jer savršeno gasi žeđ, a zbog male kalorijske vrijednosti mogu je jesti svi oni koji su pobornici zdravijeg načina prehrane.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing