Pho – fantastična juha iz Vijetnama

Objavljeno 23.02.2013. | Dobna skupina: Još nema dijete, Prije poroda, 1-3, 3-7, 7+

Pho (fuu) je jelo čudnog imena, radi se o juhi koja se jede u Vijetnamu. Obična je to ali ipak posebna juha koja se smatra i jednim od najukusnijih jela svijeta.

Popis sastojaka ću zbog lakšeg snalaženja napisati prema određenim stupnjevima kuhanja a ako će netko raditi sve prema ovom receptu neka izračuna koliko je čega sveukupno potrebno. Sve se tek na kraju dodaje u zdjelu i prelijeva juhom.

Napomena: Čini se puno toga i čini se komplicirano ali ako pročitate cijeli recept i vizualizirate izradu, vidjet ćete da je lako! I ako želite, koristite samo škampe pa poduplajte količinu ili koristite samo piletinu i udvostručite količinu. I nemojte se zastrašiti ribljim umakom. Nemate li ga – kuhajte bez njega!

Sastojci za 4-6 osoba:

  • Rezanci od riže, malo širi, cijeli paketić
  • svježi korijander
  • thai bosiljak ili bosiljak
  • čili narezan na kolutove
  • barem 2 glavice luka, popržiti na ulju, staviti na stranu
  • češnjaka po želji, na kriške narezati, popržiti i staviti na stranu
  • 1-2 jaja po osobi – skuhati tvrdo, prepoloviti po duljini
  • svježa salata, narezana na kriške duljine oko 4 cm a širine oko 1 cm
  • kikiriki – istucati
  • sušeni račići

Ostali sastojci:

Za temeljac:

  • piletina barem 1/2 kg, s kostima a po želji i bez

Za omlet:

  • 1-2 jaja po osobi (za omlet i za kuhanje)
  • Šala šalotica (ili luk ako nemate)

Za pripremu škampa:

  • 400g repova velikih škampa, sirovih (očišćenih ili neočišćenih koje ćete sami osloboditi oklopa)
  • riblji umak (ili hoisin)
  • limunova trava
  • đumbirov korijen (svjež, istucan ili iznječen ili nariban)
  • sojin umak
  • sol (oprezno da ne bude preslano jer je sojin umak obično slan),
  • curry prah
  • šalotice ili luk

Za pripremiti piletinu:

  • 300 g piletine
  • riblji umak
  • šećer
  • čili prah

Povrće:

  • 3 mrkve, narezati na tanke kratke kriške
  • mahune obične i mahunice plosnate ili ako imate – Thailong beans
  • fish sauce
  • Ili bilo koje povrće koje imate ili želite u juhi.

To su dakle bili sastojci po redu a sad priprema, po redu.

Priprema pojedinih sastojaka:

1. Pristaviti temeljac s piletinom. Staviti dosta vode ali opet ne previše.

2. Piletina: narezati na kockice, baciti na ulje i posuti s fish sauce, dodati šećer, čili prah. Peći miješajući dok ne posmeđi. To je gotovo za par minuta, izvaditi iz tave na tanjurić a umak sačuvati.

3. Škampi: Oguljene škampe zarezati na leđima (ili ih prerezati po duljini), baciti na vruće ulje, dodati šalotice ili luk, posuti s fish sauce, dodati limunsku travu (narezanu na kolutove), đumbir (izgnječen ili istucan), sol, curry prah, soja umak. Miješajući peći. I to je gotovo za par minuta, kad posmeđi. Staviti na posebni tanjurić a umak sačuvati.

4. Povrće: Luk popržiti u tavi na ulju, dodati mrkve narezane na štapiće, tanko, duljine oko 2-3 cm (koliko stane u usta bez da se mora rezati). Narezati na komadiće duljine oko 3-4 cm: Thailong beans ili obične mahune, mahunice. Pržiti par minuta i onda dodati malo vode te umak od pečene piletine i škampi. Pred kraj dodati i svježi korijander. Povrće ne bi smjelo uvenuti.

5. Omlet priprema: jaja istući i baciti na šalotice na vruće ulje. Okrenuti pa ispeći i s druge strane, preklopiti na pola pa na četvrtinu pa kad se ohladi narezati na rezance.

6. Temeljac bi sada trebao biti skuhan. Staviti dio na tavu u kojoj se pekla piletina ili škampi, kako bi pokupio sav umak. Poslije prebaciti natrag u lonac, dodati riblji umak, češnjak, sojin umak i još malo kuhati.

7. Rižini rezanci: Za kuhanje rižinih rezanci je ponekad dovoljno da ih se prelije vrućom vodom i nakon par minuta ocijedi. Široki rezanci trebaju obično oko 4 minute kuhanja i tada ih se mora ocijediti.


Spajanje juhe:

U svaku zdjelicu staviti na dno prvo salatu, koliko je prstima možete zahvatiti, preko nje skuhanih rezanaca, isto koliko ih prstima zahvatite.

Potom poslagati: par komada pečene piletine, omleta, pečenih škampiju, pečenog povrća.

Preko svega staviti bosiljak (Thai ili obični, moramo ipak malo improvizirati), svježi korijander, narezani čili ako želite, pečeni luk koji smo pripremili na početku, pečeni češnjak. Politi s temeljcem, dodati kuhana jaja na vrh i po želji posuti mljevenim suhim račićima i kikirikijem.

Đumbir i luk se može vrlo kratko spaliti ispod grill rešetke u pećnici prije nego ih se doda u temeljac, kako bi mu podigli okus. Važno je za vrijeme kuhanja skinuti i sve nečistoće s površine temeljca kako bismo dobili čistu juhu. Sol i riblji umak se dodaju tek pri kraju kuhanja.

Ako u kineskim trgovinama ili trgovinama začinima ne možete naći riblji umak (a mislim da bi trebali jer ga i kinezi dosta koriste), pokušajte dodati sok od limete ali i hoisin umak.

U slast!

Autor: Helena Varendorff okusi.eu

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Imajte na umu da sastojci uvijek mogu varirati. Ako nešto ne volite ili nemate – zamijenite nečim drugim.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0