Pisanje domaće zadaće

Objavljeno 27.02.2012. | Dobna skupina: 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Imate li kriza ili problema s pozornošću djeteta prilikom pisanja domaćih zadaća?

Pisanje domaćih zadaća može biti vrlo stresna situacija u obitelji, pogotovo ako djeca imaju teškoća sa pisanjem, čitanjem ili računanjem. Dijete nerijetko provodi nekoliko sati za stolom tako da mu ostaje malo vremena za igru i druženje s drugom djecom. Ono postaje sve nestrpljivije i mrzovoljnije i često dolazi do napetih situacija.

Što možete učiniti kako biste djetetu olakšali izradu domaće zadaće?

Uredite radno mjesto tako da dijete može raditi mirno i nesmetano. Sjednite na mjesto na kojem dijete uči i osvrnite se oko sebe. Uočite ima li nešto što djetetu može odvlačiti pozornost, stripovi na stolu ili igračka u blizini.

Dogovorite se da dijete piše zadaće uvijek u određeno vrijeme. Na taj će način razviti čvrste navike i dosadne opomene neće biti potrebne. Nemojte inzistirati da to bude uvijek prije igre. Dozvolite mu da ima pravo na odluku oko rasporeda vremena. Pobrinite se da ga u to vrijeme nitko (brat, sestra, baka, djed, kućni ljubimac) i ništa (telefon, TV, glasna glazba) ne ometa.

Vrijeme za pisanje zadaće podijelite na razdoblja

Ukupno vrijeme za pisanje zadaće podijelite na razdoblja, od na primjer 15 minuta za određeni zadatak i  nakon toga uvedite petominutnu pauzu. Tako se dijete neće obeshrabriti količinom zadaće već će imati manje, lako dohvatljive ciljeve. Provjerite  što je dijete napravilo i pohvalite ga.

Kada dijete zapne u rješavanju nekog zadatka pružite mu primjerenu pomoć na način da mu dajete upute koje će mu pomoći da nastavi, ali mu neće dati rješenja. Na kraju zajedno još jednom provjerite zadaću.

Problemi s pisanjem zadaće mogu se smanjiti i uvođenjem sustava nagrađivanja. Uz pohvale, nagradite svaki djetetov napredak. Kako bi nagrađivanje bilo zabavnije uvedite sistem skupljanja bodova za dobro riješene zadatke i zajedno dogovorite motivirajuće nagrade.

Izvor. Naumorna djeca, bespomoćni roditelji, G.W.Lauth, P.F. Schlottke, N. Naumann

Autor: Čuvarkuća uredništvo

1 korisnik je označio ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Ukupni dojam

0

Ukupno vrijeme za pisanje zadaće podijelite na razdoblja.

Napomena
Uz pohvale nagradite svaki djetetov napredak.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0