Platnene pelene za bebe

Objavljeno 10.10.2012. | Dobna skupina: 0-1, 1-3

Saznajte nešto više o njihovim karakteristikama, upotrebi i održavanju.

Brojni su razlozi upotrebe platnenih pelena, a jedan od najvažnijih je taj da se bebe brže odvikavaju od ovih, nego od jednokratnih pelena!

Roditelji beba koje su sklone osipu, sve češće se odlučuju za korištenje platnenih pelena. One ne sadrže superapsorbujuće kemikalije koje se nalaze u jednokratnim pelenama, a koje mogu biti štetne za osjetljivu bebinu kožu. Osim toga, u vrijeme ekonomske krize, ove pelene su znatno isplativije jer jednom kad ih nabavite više nemate taj izdatak.

Po čemu se platnene pelene razlikuju od jednokratnih? 

Njihov kroj oponaša kroj jednokratnih pelena, a čičak, samoljepljiva traka ili drukeri omogućavaju neverojatno lako fiksiranje pa time olakšavaju previjanje bebe. Uz njih je neophodno koristiti zaštitne gumene gaćice od PUL-a (poliuretan-laminata), koji je nepromočiv i ne dozvoljava da tekući sadržaj iz pelene procuri, no istovremeno propušta zrak, pa bebina koža ispod pelene može "disati".

Od čega se prave?

Obično se platnene pelene prave od prirodnih materijala - poput flanela, pamučnog velura, bambusa, tencela (biorazgradivi materijal od celuloze), konoplje, organskog pamuka ili frotira. Svi ovi materijali dobro upijaju tekućinu a također omogućavaju ventilaciju kože i sprječavaju njezino pregrijavanje. To je naročito važno kod djece sklone kožnim oboljenjima te dečke kod kojih pregrijavanje testisa u mlađoj dobi može utjecati na nepolodnost kasnije u životu.

U središnjem dijelu unutar pelene, a kod nekih modela i izvan nje, nalazi se upijajući dio, sastavljen od sedam do devet slojeva obično istog materijala od kojeg je i sama pelena sašivena.

Kako se peru i suše?

Preporučena temperatura pranja je 60 stupnjeva, jer je ta temperatura sasvim dovoljna da se unište štetne bakterije i gljivice. Pranje na 90 stupnjeva je nepotrebno i dodatno troši vrijeme i novac.

Možete koristiti deterdžent koji i inače koristite, ali u manjoj količini (dvije žlice na punu perilicu). Pretjerano korištenje može dovesti do iritacije kože, posebno ako se deterdžent ne ispere dobro, a pelene mogu postati tvrde. Osim toga,  kombinacija urina i zaostalog deterdženta u peleni može dovesti do pojave neugodnog mirisa. Zbog svega toga se skraćuje i rok trajanja pelena. Zaštitne gaćice se peru na 40 stupnjeva ili ručno.

Zbog uštede energije, najbolje je pelene sušiti na suncu, jer UV zrake djeluju izbjeljujuće i dezinficirajuće. Mogu se sužiti i u sušilici - pelene su tada mekše, ali im se smanjuje rok trajanja. Što se tiče upijajućeg dijela, lakše se suše modeli kod kojih je uložak izvan pelene.

Treba li ih glačati? 

Ne, što je još jedna njihova prednost, koja će zasigurno obradovati roditelje. Pranje na temperaturi od 60 stupnjeva je dovoljno da se unište bakterije.

Koliki je rok trajanja ovih pelena? 

Kvalitetna, dobro sašivena i pravilno održavana pelena može izdržati i dvije do tri godine.

Prianjaju li uz bebinu kožu ili ipak ima slobodnog prostora?

Obično su pelene napravljene tako da je u razini guze ostavljeno malo prostora za eventualni sadržaj. Inače, pelena se fiksira tako da dobro prianja oko struka i uz nožice, a dodatnu zaštitu od izlivanja sadržaja iz pelene upravo daju zaštitne gaćice od PUL-a. Njih je neophodno nositi kod modela koji nemaju integrirani PUL sloj na vanjskom dijelu pelene.

Što je mana ovih pelena?

Ukoliko dijete koristi isključivo platnene pelene, potrebno je 20-25 pelena i bar dva para zaštitnih gaćica, tako da startno ulaganje nije malo, ali se tek kasnije vidi ogromna ušteda koju za kućni budžet donese ovaj način previjanja beba.
Još jedna „mana“: kad jednom počnete kupovati ove šarene, mekane slatkice i njima uljepšavati guzu svoga omiljenog bića, svakoj sljedećoj nećete odoljeti i opsesivno ćete ih kupovati!

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Korištenjem platnenih pelena dijete prije postaje svjesno svojih fizioloških funkcija i povezuje ih s posljedicom, pa se i ranije odvikne od pelena.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0