Počelo je, počelo!

Objavljeno 11.09.2012. | Dobna skupina: 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Ovaj sportski poklič zasigurno odlično oslikava situaciju koja se razvija u domovima prvaša. Prvi tjedan smo preživjeli, već smo puno toga zapamtili ali puno toga još stoji pred nama.

Čini mi se da je svaka generacija u nekim stvarima za korak dalje od prošle, ali u nekim stvarima za dva koraka iza. Djeca su neposrednija, otvorenija, posjeduju puno predznanja iz raznih područja (čestitke i roditeljima i odgajateljima!), puno su sigurnija i oslobođena srama. Naravno da njihove godine tu imaju veliku ulogu, ali sjećam se prijašnjih generacija u kojima djeca nisu progovarala prije no što bih ih nešto pitala, a ove nove... e, oni govore i kada ih se ne pita, komentiraju kada ih se to ne traži i određuju svoja pravila, a onih koja su određena sve se teže pridržavaju.

Prvi smo se dan radosno upoznali i razgovarali kao da se poznajemo godinama.

Prvi smo se dan radosno upoznali i razgovarali kao da se poznajemo godinama. U mene je sa znatiželjom gledalo 28 para očiju i osjetila sam to očekivanje, uzbuđenje i pitanja koja su se rojila.  Jedna je djevojčica već prvoga dana u ime svoje obitelji donijela prikladan poklon, tuljac sa slatkišima.  S radošću su podijelili slatke paketiće i dok sam gledala kako uzimaju jedan od drugoga, kako neki lijepo kažu izvoli, hvala, molim palo mi je na pamet da zapravo kršim ono što se zadnjih nekoliko tjedana raspravlja po medijima - zdrava prehrana! 

Iste večeri na roditeljskom smo sastanku i o toj temi razgovarali. Rješavali smo pitanje obilježavanja rođendana. Do sada sam roditeljima predlagala da zajedno s djetetom, dan prije, slože paketiće koje bi onda podijelili svakom djetetu u razredu i čašćenje je bilo brzo, ostalo bi vremena za zapjevati, higijenski onako kako treba, a sada? Kada smo razgovarali o suhom voću i prikladnim grickalicama od sušenoga voća jednoglasno smo zaključili da je to jako skupo, a rođendan se mora proslaviti i da će dva bombončića i možda žvakaća guma biti zanimljiv paketić i dobar dodatak proslavi rođendana. Uostalom, pa ne slavi se svaki dan! I eto, ovdje sam malo "zgriješila“, a roditelji su amenovali.

Iznad mene su uvijek njihovi roditelji, a njihove prehrambene navike ja ne mogu mijenjati.

Onda je na red došao popis djece koja će jesti mliječni obrok. Jednoglasno - svi. Kako je razred dijelom i razred produženog boravka uključeni su i ručak i užina, a oni koji ne stignu prije škole jesti, mogu iskoristiti i zajutrak. Bacivši pogled na jelovnik za mliječni obrok dosta je mama reklo da djeca to ne jedu pa će si ona donijeti ono što vole. I eto tako sam i drugi puta "zgriješila“. Pitam se onda kolika će mi biti pokora kada moji učenici budu odlazili od mene u predmetnu nastavu? Hoće li svi biti pretili? Bolesni? Brzo sam se umirila činjenicom da ja ipak  nisam jedina koja za njih odgovara.  Iznad mene su uvijek njihovi roditelji, a njihove prehrambene navike ja ne mogu mijenjati. Naravno da ću se truditi, naravno da ću pokušavati i uvjeravati, koristiti svoju učiteljsku privilegiranu ulogu ali….. negdje ipak postoji granica dom-učiteljica. Možda nakon odrađenog projekta "Moja hrana" polučim kakav uspjeh, ali o tome tek za koji mjesec.

Do tada se potrudite, zakamuflirajte kelj, poriluk, variva, povrće... možda će biti rezultata.

Dobro promotrite torbe i iz njih izvadite sve što ne treba.

Sada bih rado skrenula pozornost na činjenice oko mase školskih torbi. Kada ujutro dođe trenutak da roditelji predaju torbe djeci bojim se da će neki popadati na leđa kao male kornjače. Od težine! Teške su, ali ne od knjiga, one su same po sebi teške. Valjda anatomsko oblikovanje uz marku torbe nosi i pokoji kilogram viška. Torbe prekrivaju cijela leđa od vrata pa sve ispod leđa. Većini mojih učenika. Vjerujem da su roditelji imali najbolju namjeru, dali zadnji novac na skupu anatomsku torbu ali... pitanje je koliko dobrog ta velika torba čini djetetu.  Onda su tu i pernice koje su velike, s tri, četiri pregrade prepune olovaka, flomastera…Dakle, dobro promotrite torbe i iz njih izvadite sve što ne treba. Sjećam se da je jedan dječak nosio sve u torbi jer su roditelji tako bili sigurni da ništa ne će zaboraviti bez obzira na raspored sati! Ne znam je li se nekome nešto strašno dogodilo ako je zaboravio nešto . Učiteljica i ostali učenici uvijek imaju papir viška, olovku, gumicu i rado će posuditi.

Mojim prvašima u torbi uvijek moraju biti: olovka, šiljilo sa spremnikom, drvene bojice, flomasteri, škare okruglih vrhova, ljepilo u sticku, maramice i papuče. To je svaki dan,  a knjige i bilježnice prema rasporedu. U prvo vrijeme vi s djetetom slažete torbu, navikavate ga na red i obvezu. Složenu torbu navečer stavite kraj ulaznih vrata pa neka torba "pričeka“ jutro kada će je mali učenik odnijeti do škole.

Po povratku iz škole izvadite knjige, zajednički ih pogledajte, dajte djetetu  priliku da vam pokaže što je naučilo ali tek nakon razgovora. Ovo vam ne stavljam kao molbu nego kao ultimatum i vjerujte mi da će vam se višestruko isplatiti.

Dakle, neka prva rečenica upućena djetetu nakon pozdrava bude:

Kako ti je danas bilo?

Jesi li nešto lijepo doživio?

Jesi li nekoga upoznao?

Jesi li se igrao? Što si novo naučio?

S kime si se najljepše družio?.... sve to i još mnogo više samo nikako, nikako nemojte postaviti pitanje: Što je bilo u školi?

Vrlo brzo će vam odgovor postati: NIŠTA!  jer djetetu se niste razveselili zbog vrijednog učenja u školi nego zbog susreta nakon odrađenog dana, pa neka taj susret bude radost zbog susreta.

Autor: Karmen Hlad

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Po povratku iz škole izvadite knjige, zajednički ih pogledajte, dajte djetetu priliku da vam pokaže što je naučilo ali tek nakon razgovora.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0