Podučavanje djeteta disciplini

Objavljeno 01.10.2014. | Dobna skupina: 1-3, 3-7, 7+

Čuvarkuća u suradnji s … Roditelji se često bave prevencijom negativnog ponašanja. Evo kako da to bude uspješan poduhvat.

Najčešće pitanje roditelja vezano uz odgoj odnosi se na djetetova neprihvatljiva ponašanja – što učiniti i kako zadržati dosljednost. Često se naglasak stavlja na vrijeme kada se dijete ponaša neprihvatljivo, zaboravljajući pritom da je vrijeme kada se dijete ponaša dobro najbolje vrijeme za prevenciju neprihvatljivog ponašanja.  

Zaustavite se u trenutku kada se dijete ponaša dobro i pohvalite ga

Istraživanja su pokazala da pohvala u odgoju treba biti barem tri puta više od kazni ili opomena. Da bi roditelj znao kako se njegovo dijete ponaša, važno je da sudjeluje u što više djetetovih aktivnosti i tako dobije priliku da u raznim situacijama pohvali dijete. Nemojte da dijete vašu pažnju dobiva samo kada se ponaša neprihvatljivo jer u tom slučaju takvo ponašanje može dobiti funkciju privlačenja vaše pažnje.

Nemojte čekati poseban trenutak

Za pohvalu nemojte čekati neki poseban trenutak, pohvalite dijete kad god učini nešto dobro. 

Budite jasni

U pohvali (kao i u kazni) potrebno je biti što specifičniji, npr. "Hvala ti što si bio strpljiv i sačekao da završim telefonski razgovor." 

Koristite fizičku pohvalu

Osim pohvale riječima, vrlo moćna je fizička pohvala (zagrljaji, poljupci, namigivanje, tapšanja i sl.), ona ima posebnu snagu kod vrlo male djece. 

Povratnu informaciju dajte odmah

Nemojte čekati da prođe vrijeme za pohvalu, ona (kao i kazna)  najbolje djeluje odmah nakon ponašanja koje želite pohvaliti. 

Pohvalite svoje dijete i drugima

Pohvalite dijete drugoj osobi u prisutnosti djeteta. Iskažite svoj ponos kako vam je lijep bio zajednički dan ili zajedničko vrijeme dok ste čekali drugog roditelja da se vrati s posla. 

Planirajte zajedničko vrijeme

Vaša nepodijeljena pažnja je najveća nagrada za dijete. Organizirajte "posebno" vrijeme za dijete, u kojem se nećete javljati na telefon niti raditi ništa drugo, već se igrati sa svojim djetetom, boraviti s njim/njom na zraku, otići u kino, kazalište i sl.

Usmjerite se na dobra ponašanja

Umjesto da vodite "unutarnje" bilješke o tome kako i kada se vaše dijete loše ponaša, usmjerite se na bilježenje (u mislima ili na papiru) vremena kada uživate s djetetom i kada se ono ponaša dobro te ponavljajte takve aktivnosti s djetetom što češće. 

Umjesto da kažnjavate ono što nećete, nagradite ono što hoćete

Na ovaj način nepoželjna ponašanja se gase i nestaju, a potkrepljuju se poželjna ponašanja čije se pojavljivanje povećava. Nagrade poput pohvale ili povlastice pomažu u razvoju dječjeg samopouzdanja i pokazuje im da su nam važni. Djeca će uvijek učiniti više zbog nagrade nego što će nešto izbjegavati zbog straha od kazne. Neke od povlastica koje možete korisiti su: dodatno vrijeme za gledanje TV-a, čitanje još jedne priče za laku noć, odlazak na spavanje 15 min kasnije i sl. Možete korisiti i tzv. tehniku modifikacije ponašanja koja se sastoji u tome da definirate nekoliko poželjnih ponašanja i napravite tablicu s danima u tjednu. Za svako izvršeno ponašanje dijete skuplja smješke, naljepnice ili plusiće u tablici, a kada ih skupi određeni broj slijedi nagrada o kojoj ste se zajednički dogovorili. Kažnjavanje također može biti dio discipline, no to nikako ne smije biti fizičko kažnjavanje koje potiče djecu da misle loše o sebi i  drugima. Prihvatljiv način kažnjavanja koji ima puno bolji učinak je opravdani gubitak povlastica ukoliko se dijete ponaša neprihvatljivo. Kažnjavanje također može biti dio discipline, no to nikako ne smije biti fizičko kažnjavanje koje potiče djecu da misle loše o sebi i  drugima Djeca od dvije i pol do tri godine još uvijek ne razlikuju uzrok i posljedicu, često ne rade štetu namjerno, nego istražuju okolinu te još uvijek ne razlikuju dobro od lošega pa te činjenice treba uzimati u obzir prilikom dječjeg nepoželjnog ponašanja. Malom djetetu stoga odvratite pažnju igračkom ili mu predložite novu aktivnost umjesto da stalno govorite "ne" kada se dijete ponaša neprihvatljivo. Osigurajte djetetu dovoljno vremena i prostora za tjelenu aktivnost jer je to dobra preventivna taktika i način da dijete ventilira svoju fizičku energiju. Djecu stariju od tri godine ohrabrujte neka vam kažu kako se osjećaju i što misle umjesto da se fizički izraze (gurnu i lupe nekoga) kada su ljuti. Pomozite im naći alterantivne načine izražavanja emocija koje su u njihovoj dobi vrlo intenzivne. Kako biste izbjegli konflikte s djecom i igre moći između roditelja i djeteta, postavite jasne granice prihvatljivog ponašanja, uvjete pod kojima može sudjelovati u nekoj aktivnosti te koje povlastice i pod kojim uvjetima može dobiti te budite dosljedni. U tom je slučaju jasna uloga roditelja i uloga djeteta koje se tada osjeća sigurno i prihvaćeno te razvija samokontrolu ponašanja.

Autor: Čuvarkuća uredništvo

3 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Napomena
Često se naglasak stavlja na vrijeme kada se dijete ponaša neprihvatljivo, zaboravljajući pritom da je vrijeme kada se dijete ponaša dobro najbolje vrijeme za prevenciju neprihvatljivog ponašanja.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0