Pomoć kod bolnih bradavica

Objavljeno 31.01.2016. | Dobna skupina: 0-1

Problemi s bolnim bradavicama kod većine žena ne traju dugo, jer bradavice očvrsnu i dojenje postaje bezbolno.

Neke žene, osobito one koje pri dojenju ne zauzimaju pravilan položaj  te majke dojenačadi koja vrlo snažno sišu, mogu dulje vrijeme imati bolne i ispucane bradavice. Pravilan položaj pri dojenju ključan je za sprječavanje pojave bolnosti bradavica i poteškoća pri dojenju.

Pravilan položaj pri dojenju ključan je za sprječavanje pojave bolnosti baradavica i poteškoća pri dojenju

Pravilan smještaj bebe na prsima je sljedeći: dijete položite na bok licem okrenutim prema vašoj bradavici. Dijete mora biti cijelim tijelom okrenuto prema vama, trbuh uz trbuh, a njegovo uho, rame i kuk moraju biti u ravnoj liniji. Kako bi beba lakše sisala i gutala glavica joj ne bi smjela biti okrenuta u stranu nego treba biti u ravnoj liniji s tijelom. Ima dojenčadi koja toliko nestrpljivo želi sisati da hvata bilo koji dio dojke, što može prouzročiti bolne podljeve. Zato provjerite je li beba uhvatila i bradavicu i areolu.

Kada je dijete prestalo sisati, a i dalje drži bradavcu u ustima naglim izvlačenjem mogli biste ozlijediti bradavicu. Oslobodite je tako da je potisnete prema dolje ili u kut bebinih usta uvucite prst kako bi zrak ušao u njenu usnu šupljinu.

Bolne i ispucane bradavice nakon svakog hranjenja nakratko izložite zraku. Zaštitite ih kapicama za dojke (ne štitnicima), ako vam mlijeko istječe i vlaži bradavice često mijenjajte upijajuće jastučiće. Ako bradavice mažete preparatima koristite one na bazi modificiranog lanolina, a izbjegavajte proizvode na bazi petroleja kao što je vazelin i ostali uljni proizvodi. Bradavice perite isključivo vodom, nikada sapunom, benzojevom tinkturom, alkoholom ili vlažnim rupčićima bez obzira na to bole li vas ili ne. Vaše dijete je zaštičeno od vaših bakterija, a mlijeko je samo po sebi čisto. Za ublažavanje boli korisno je vrećice čaja ovlažiti hladnom vodom i staviti ih na bradavice.

Posebnu pozornost obratite na znakove moguće infekcije.

Mijenjajte položaje dojenja kako bi pri hranjenju bio pritisnut drugi dio bradavice, ali dijete uvijek mora biti licem okrenuto prema dojkama. Kod svakog hranjenja dojite na obje dojke barem na nekoliko minuta. Prije dojenja posvetite se petnaest minuta opuštanju jer napetost otežava istjecanje mlijeka, pa onda beba mora jače sisati. Ako su vam bradavice ispucale posebnu pozornost obratite na znakove moguće infekcije koja se u dojci može razviti ako bakterije uđu u mliječni kanal.

Izvor: Što očekivati u trudnoći, Heidi E. Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee E. Hathaway

Autor: Čuvarkuća uredništvo

Registriraj se ili se prijavi i reci nam je li ti ova preporuka bila korisna!

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

5

Pravilan položaj pri dojenju ključan je za sprječavanje pojave bolnosti baradavica i poteškoća pri dojenju.
Ukupni dojam

4

Kod većine žena problemi s bolnim bradavicama ne traju dugo, bradavice očvrsnu i dojenje postaje bezbolno.

Čuvarkuća preporučuje

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing