Poremećaj pozornosti kod djece do pete godine

Objavljeno 15.02.2012. | Dobna skupina: 1-3, 3-7

Broj djece s poremećajem pozornosti se općenito preuveličava do čak 15 posto, no stvaran broj je negdje između 3 i 7 posto. Dječaci imaju daleko češće taj poremećaj nego djevojčice.

Simptomi poremećaja pozornosti mijenjaju se kako djeca rastu. Kod male djece ovaj poremećaj se otkriva vrlo teško. U dobi do četiri godine očituje se ponajprije u motoričkom nemiru, u povišenoj razdražljivosti i otežanoj prilagodljivosti. Na primjer, djeca  ne mogu spavati koliko je potrebno, ne mogu se naviknuti na ustaljeno vrijeme objedovanja i spavanja, danju su nemirna i ne daju se smiriti, imaju „težak“ temperament, ne dopuštaju roditeljima da utječu na njih, prkose i vrlo se teško uklapaju u okolinu.

Prvi znakovi mogućeg  poremećaja pozornosti dolaze iz dječjeg vrtića

U motoričkom smislu su razmjerno dobro razvijena i vrlo se rado kreću, a također su i vrlo znatiželjna. Brzo se i intenzivno posvećuju svemu što je novo, ali samo na kratko vrijeme.

Prvi znakovi mogućeg  poremećaja pozornosti dolaze iz dječjeg vrtića  - dijete ne sluša kad se čitaju ili pričaju priče, ne može sjediti pet minuta na jednom mjestu, stalno je u pokretu, skače, stvara nered i ometa drugu djecu u igri i ne može  dočekati da u igri na njega dođe red. Ovdje je važno pratiti ponaša li se dijete tako samo u dječjem vrtiću te ponaša li se tako u određenim situacijama u vrtiću. Moguće je da dijete ima teškoća samo s određenom djecom ili se ne razumije s odgajateljem.

Kod kuće roditelji zamjećuju djetetovu nespretnost i pretjerane reakcije, djeca prave nered i često se ozljeđuju.

Promatrajte djetetovo ponašanja u različitim situacijama, u dječjem vrtiću, pri igranju vani i kod kuće i zapazite li da dijete pokazuje znakove koji ukazuju na poremećaj pozornosti,  tada je dobro potražiti savjet dječjeg psihologa ili u savjetovalištu za odgoj.

Izvor: Neumorna djeca, bespomoćni roditelji, G.W. Lauth, P.F. Schlottke, K. Naumann

Autor: Čuvarkuća uredništvo

2 korisnika je označilo ovu preporuku kao korisnu.

Čuvarkuća ocjenjuje

Na ovome se mjestu nalaze sažeci preporuka uz ocjene uredništva ili stručnjaka.

Sigurnost

0

Dječaci imaju daleko češće taj poremećaj nego djevojčice.

Napomena
Prvi znakovi mogućeg poremećaja pozornosti dolaze iz dječjeg vrtića.

Pogledaj i ovo!

Čuvarkuća na Facebooku

Još iz ove kategorije

marketing

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0